Младен Маринов: Надявам се стопаните на животни да разбират сериозността на проблема

"От БАБХ беше изнесена много точна и всеобхватна информация, която очерта един много сериозен проблем като заплаха дори за националната сигурност, тъй като касае един сериозен дял от нашата икономика, свързана с животновъдството. Заплахите са както по отношение на малките преживни животни, така и по отношение на дивата и питомна свиня - африканската чума, която е налична в близки до нас държави - говорим за Румъния." Това заяви главният секретар на МВР Младен Маринов пред БНТ.

Той обяви, че са били набелязани мерките, които ще се предприемат съвместно с БАБХ и Агенция "Митници". Те са свързани със засилване на сигурността по границите, проверка на автомобилите, тъй като африканската чума може да бъде пренесена и в хранителни продукти от свинско месо, които се вкарват от шофьори или туристи.

"Трябва да осъзнаем, че това е наистина много сериозна заплаха за нас, това е болест, която се движи с миграцията на самите животни и бавно напредва към Европа.", заяви главният секретар на МВР.

По отношение на проблема с животните в Ямболска и Бургаска област Младенов заяви, че силно се надява стопаните там да разбират сериозността на проблема.

"Да, това решение да се умъртвят техните животни наистина е много трудно и знам, сигурно тези хора го преживяват много тежко, тъй като е свързано изцяло с техния живот. Техния живот е минал в тази дейност. В крайна сметка се надявам да осъзнаят, че това предотвратява един бъдещ проблем, който ще засегне цялата страна и ще засегне и производителите, които няма да имат достъп до европейски пазари и въобще до пазари.", коментира главният секретар.

За т.нар. акция "Респект" Младен Маринов обясни, че тя не е нещо ново, още с встъпването си в длъжност един от приоритетите е бил ограничаване на битовата престъпност.

"Основно целта е да се наситят определени населени места с по-сериозно полицейско присъствие по линия на оперативно-издирвателната работа, да се проверяват лица от активния криминален контингент с оглед тяхното местонахождение, миграция, в момента по-засилено е присъствието по черноморските курорти.", каза той.

Наистина отчитаме спад на извършените престъпления като цяло с 5,5 %, съобщи Маринов. "Сериозен е спадът при извършваните грабежи, като там се покачва и разкриваемостта, която средно за страната е 45,4% - разкриваемостта при грабежите", допълни той.

По отношение на кражбите - имаме също намаление в сравнение с миналата година, процентът на разкриваемост там е 31,6, коментира той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България