Многодетен баща бе Цар на виното на Трифон Зарезан

Стефан Александров от сливенското с. Глушник отвори вратите на къщата си навръх Трифон Зарезан и посрещна кмета на Сливен Стефан Радев, кмета на селото Дишмитър Петков, приятели и съселяни. Той и съпругата му са родители на три големи дъщери и малък син. На предходния 14 февруари домашното вино на Александров бе отличено като най-добро от тогавашната реколта, за което селото му даде титлата "Цар на виното".

По тази причина производителят бе един от домакините на тържествата по случай празника и посрещна гостите с царска трапеза. По традиция, и тази година имаше конкурс за най-добро домашно вино. Участваха 24 души, с 39 вина. Компетентно жури излъчи победителя Христо Бъчваров. Той бе провъзгласен за новия цар, прие символичното звание и домакинството на следващия 14 февруари.

Таченият от земеделските стопани празник започна с тържествен водосвет, отслужен от отец Йордан. Свещеникът, кметът на Сливен, кметът на Глушник и производителите на грозде зарязаха лозята. Присъстваха общински съветници, директори на различни институции, приятели на селото.

Отглеждането на лозови насаждения, овошки и зърнени култури са традиционни за земеделието на Сливенска област. По официални данни от 2018 г., в областта има над 56 хил.дка винени лозя, а десертните са 1300 дка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България