Многохиляден протест поиска оставката на правителството в Грузия

Хиляди привърженици на опозицията се събраха в грузинската столица Тбилиси, като поискаха оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори, след като все по-непопулярната управляваща партия се отказа от обещаните избирателни реформи, предава AFP.

Протестиращите се събраха пред сградата на парламента на един от най-големите антиправителствени митинги от години на фона на нарастващия натиск върху управляващата партия “Грузинска мечта”, водена от олигарх Бидзина Иванишвили.

Настоявайки за оставката на правителството и бързи парламентарни избори, протестиращите веят знамената на Грузия и Европейския съюз и носят гигантски транспарант с лозунг против Иванишвили „Всички срещу един“.

Опозиционните партии свикаха протеста, след като сформираха безпрецедентен обединен фронт срещу управляващата партия „Грузинската мечта“, чиито депутати миналата седмица отхвърлиха законодателство за провеждане на парламентарни избори догодина при нова пропорционална система за гласуване.

Опозицията обвини Иванишвили в организиране на провала на законопроекта, като заяви, че управляващата партия несправедливо се възползва от сегашната система на гласуване.

Коментари

Задължително поле