Мнозинството американци против импийчмънт на Тръмп

Президентът е одобряван от 80% от републиканците

Отчита се дълбоко разделение по партиен принцип

Мнозинството американци са против процедурата по импийчмънт на президента Доналд Тръмп, показват данни от проучване на Quinnipiac University.

Несъгласните с отстраняването на държавния глава са 57%, а “за” са 37%.

Данните от допитването, проведено между миналия четвъртък и понеделник, бяха публикувани на фона на започнатото разследване за импийчмънт, инициирано от доминираната от демократите Камара на представителите на US конгреса. Причина за постъпките за отстраняване на Тръмп стана скандалът с телефонния му разговор с украинския му колега Володимир Зеленски, в който американският лидер иска Киев да разследва политическия му съперник - Джо Байдън, който е водещ претендент на демократите за кандидат за президент на изборите догодина. Разпространена от Белия дом стенограма от разговора показва, че Тръмп наистина е поискал това от Зеленски.

Проучването на Quinnipiac University разкрива още и дълбокото разделение по темата импийчмънт по партиен принцип. Сред демократите 73% го подкрепят, а против са 21%. Сред републиканците съотношението е 4% “за” и 95% “против”.

Новите данни показват и отсъствие на промяна в одобрението/неодобрението на работата на Тръмп - 40% го харесват, а 55% не го одобряват, а това е стабилно съотношение почти за целия му мандат досега. Той е безспорен любимец на симпатизантите на Републиканската партия - 80% одобрение срещу под 2% за всеки от тримата му опоненти републиканци за Белия дом.

Коментари

Задължително поле