Модерен автополигон изграждат в Горна Оряховица

Инициативата е получила одобрението на местната власт

Пътната безопасност да бъде въведена като задължителен предмет в училище, в Горна Оряховица да бъдат изградени светещи пешеходни пътеки и тренировъчен полигон на площ от 12 дка. Това предлагат от Сдружение „Горна Оряховица, събуди се”. Идеално копие на пътната мрежа – кръгови движения, кръстовища и т.н. ще възпроизвежда съоръжението.

Идеята е на автополигона да бъдат обучавани кандидат-водачи на МПС. Първоначално инициаторите обмисляли вариант да бъде изграден на мястото на полигона в Търново, но собствеността му не е общинска, което затруднява процедурите. За разлика от търновския, горнооряховският е общински, инициативата е получила подкрепа от местната власт в железничарския град и понастоящем там вече се подготвя изграждането, валира се терена. В най-скоро време се очаква проектът да бъде защитен пред Фонд „Пътна безопасност” към МВР, в чието лице се вижда възможност за финансиране. Амбициите са първият етап на полигона да бъде открит на празника на Горна Оряховица – 29 май.

Светещи пътеки, синхронизирани със светофар е другото предложение на сдружението. Опитът е заимстван от страни като Норвегия, Обединеното кралство и Холандия. Най-модерният симулатор на ПТП в страната също ще гостува в железничарския град през идните месеци.

Неотдавна просветният министър Красимир Вълчев бе във Велико Търново и по думи на представители на неправителствената организация е бил поканен от да се включи в инициативата за въвеждане на задължителни часове по пътна безопасност с текуща срочна оценка. В началото е имало по-сериозен скептицизъм към идеята, но всеки ден тя е все по-близко до реализация, смятат от „GO wake up”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България