Модерен лазер за лечение на ретината заработи в Медицински университет-Варна

Модерен лазер за бързо, безболезнено и контролирано лечение на заболявания на ретината заработи в Медицинския университет във Варна.

Френският апарат струва над 100 000 лв., а средствата за закупуването му са осигурени чрез спечелен от висшето училище проект, съобщи при първите демонстрации на техниката проф. д-р Христина Групчева, ръководител на Катедрата по очни и зрителни науки в Медицински университет-Варна.

Подобни лазери досега имаше само в две частни столични клиники. Изгарянията с тях са невъзможни, уточни проф. Групчева. Според нея техниката ще е от особена полза на пациенти с диабетна ретинопатия, както и за страдащите от съдови усложнения, които крият риск от очна тромбоза.

За успешно лечение са нужни 3 сеанса, всеки от които струва 50 лв., тъй като до момента здравната каса не покрива този тип щадяща терапия, уточни проф. Групчева. Тя анонсира и предстояща социална инициатива на Медицинския университет, чрез която през май 90 души, загубили зрението си заради катаракта, ще получат безплатно шанс отново да прогледнат. Условието за участие в програмата е пациентите да са пълнолетни и с двуочна слепота, причинена единствено от катаракта.

Коментари

Задължително поле