Бомба избухна в златарско ателие в Бургас Версията е сплашване, не е откраднат и грам злато

Борисов и Тимерманс обсъдиха приоритетите на българското председателство

Общинският съвет на Варна реши: Без референдум за Морската градина

За първи път жена спечели карибското приключение на Poker Stars

Вятърът събори дървета, повреди покрив на кметство

Удължиха забраната за движение на автомобили над 12 т. през Котленския проход

Проф. д-р Силва Андонова става национален консултант по интервенционална неврология

Горанов: Няма манипулации на системата на митниците БАЦИС През юли 2018 г. ще приключи отстраняването и на последната критика от доклада на ДАНС, обяви Георги Костов

Изненада: „Керала“ и Бербатов се разделят

24 души са арестувани в Турция по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната операция в Сирия

68-годишна загина, мъжът й с опасност за живота заради забравени котлони

Св. Синод: Истанбулска конвенция отваря широко вратите към морален разпад БПЦ призова парламента да не ратифицира споразумението

Грабител изтърси портфейл от чанта

Илияна Йотова: Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на ЕС

Цеко Минев: В Европа правят по 200 лифта, а ние се обясняваме за един

Модните коктейли на лято 2017 „Палома“ е плажният хит навън, „Мохито” царува по родното крайбрежие

"Палома" властва край плажовете по света това лято.

Коктейлите от ерата на сухия режим в САЩ, наречени от барманите „незабравки”, се връщат на мода с освежен вид.
Професионалистите предлагат десетки разновидности на прочутите „Манхатън“, „Негрони“, „Уайт лейди“, като прибавят към основните съставки леки странични акценти. Подновените класики са хит в елитни барове в София и Варна, предпочитани от ценители.

Край плажовете обаче по традиция царува освежаващото „Мохито“, а този сезон масово навлизат и различните видове шприцове – обикновено вино със сода, аперол шприц с пенливо просеко или кампари.

Коктейлите тип „компот” с пресни плодове, които бяха предпочитани през последните 2-3 лета, вече са аут – те влизат в богатата листа на лимонадите. Опразнената ниша заемат вариации на фисовете, обогатени с няколко капки сок от нар, фреш от лимон или лайм. Харчат се и овкусените с шафран и кори от плодове джин-тоници. Нови са и облеклата на напитките – фисовете се сервират в елегантни чаши за червено вино със столче.

По света моден писък е коктейлите да се сипват в големи чаши за коняк, а хитовата плажна напитка е „Палома“, забъркана от 60 мл текила, фреш от лайм и лимонада от грейпфрут. В островните барове пък доминират тики коктейлите от ром с различни видове сокове, които се предлагат в глинени чаши с ликовете на езически богове.

Варненски барман държи 4 рекорда на „Гинес“

Пенчо Пенчев зад бара на прочутия клуб "Пенчис" във Варна.
Пенчо Пенчев зад бара на прочутия клуб „Пенчис“ във Варна.

Тропическата линия при коктейлите е почти непозната у нас, макар че напитките са вкусни, а чашите остават за клиента, обяснява президентът на Българската асоциация на барманите и четирикратен рекордьор на Гинес Пенчо Пенчев. Намираме го в прохладния му бар „Пенчис“ във Варна, обграден от море от традиционни и екзотични бутилки с напитки и изящни картини – реплики на творби на прочути художници. Барът е прочут в цял свят, защото в него Пенчев постави последния си рекорд през 2014 г. с приготвянето на 2014 различни коктейла. Един от тях – „Морска столица“ – от водка, кюрасо, ликьори от личи, праскова и ананас и фреш от лимон, майсторът посвети на родния си град.

Всички 2014 микса са в менюто, заедно с близо 200 вида уиски и над 100 вида ром, а Пенчев вече готви ново предизвикателство – от 3000 коктейла, с които след година ще е готов да отговори на всеки колега по света, дръзнал да му отнеме титлата. Барман №1 на България всъщност е авиоинженер, но преди 27 г., след като националният превозвач АК „Балкан“ тръгва надолу, превърнал хобито си в професия, извела го до върховете на световната слава.

Барман №1 на България позира с екипа си и със съдията от Гинес Джак Брок минути след като постави четвърти личен световен рекорд по брой приготвени коктейли.
Барман №1 на България позира с екипа си и със съдията от Гинес Джак Брок минути след като постави четвърти личен световен рекорд по брой приготвени коктейли.

„Керосинът още е в кръвта ми, но вече нямам правоспособност, а ми липсва и свободно време, за да уча отново и да си я върна“, споделя Пенчев. Първият си рекорд на Гинес той записва през 2002 г. във Варна с 974 коктейла. През 2004 г. го бие бар в Рим с 1001 напитки, но година по-късно българинът си връща обратно титлата. През 2012 г. подобрява собственото си постижение с 1224 коктейла, а през 2014 г. отново приема предизвикателството, провокиран от постижение на колега от Шри Ланка, забъркал 1501 микса. 2014-те напитки, които Пенчев и екипът му сътвориха преди 3 г. за денонощие пред очите на многолюдна публика и на съдия Джак Брок от Гинес, засега са без конкуренция. Всички те, заедно с нови изкушения, ще се предлагат за първи път наесен и в София в бар, който варненецът отваря заедно с чешката фамилия пивовари Прошек. „Там ще приготвяме и коктейли според парфюма, а клиентите ще имат възможност сами да забъркат желания от тях микс с наша помощ“, разкрива в аванс Пенчев. Стъпката към столицата той обяснява с ясния за всички българи факт, че там са концентрирани почти всички капитали и възможности у нас. „Нашата работа е като изкуство, а колкото по-добро е то, е и по-скъпо. Българинът може да оцени хубавата напитка, но рядко има пари да си я купи. Затова и вносът на квалитетен алкохол, особено на ликьори, намаля драстично. Във Варна имаме фен клуб от ценители, но са малко“, твърди Пенчев. Според него в цялата страна професионалните бармани са не повече от 50. „Трудно е да се поддържа класа, защото дори 5-звездните хотели търсят двузвездни кадри. А знанията и екипировката струват скъпо. Барманът е като майстор, за да навлезе в тайните на занаята, са му нужни поне 2-3 г. упорит труд и старание. Комплект читави инструменти с чанта излизат над 3000 лв., никак не са евтини и международните курсове и участията в международни състезания. У нас инвестицията се връща бавно, дори при 1500 лв. заработка в оборотен сезонен бар. В чужбина дават същата сума, но в евро, а често там издръжката излиза по-евтина, затова подготвените кадри бягат. Нови почти няма – за младите професията не е атрактивна и затова вече е бутикова“, обяснява с горчивина Пенчев.

Чехия е №1 в Европа
Бъркоч в кофа или буркан е срам за майстора

02-2

Според маестро Пенчев класата се срива не само заради скромните доходи на българите, но и заради статуса на масовите туристи по летните ни курорти. Затова все по-често зад баровете застават непрофесионалисти, които бъркат миксове с неясно съдържание в така харесваните от алкохолните летовници кофи и буркани.

„Тази мода си е нашенска, в Европа я има само още на едно място – в Ибиза. Това изобщо не е повод за гордост, защото е на светлинни години от високия клас в бранша“, казва Пенчев. На върха в света сега според него са азиатските школи на Япония и Сингапур, а в Европа първенството държи Чехия. Въпреки трудностите у нас обаче чужбина не блазни рекордьора.

„Достатъчно ми е, че съм признат от лидерите в света и имам възможност да творя“, казва Пенчев. Освен подготовката на меню за следващ световен рекорд, от 2 г. той се е отдал на ново хоби – музиката. Взема уроци по саксофон и планира да кандидатства в Консерваторията. Хубавото питие върви с хубава музика, а и двете са изкуство, смята варненецът.

Сред личните му шедьоври са няколко вида коктейли, защитени със световен патент. Най-силният е наречен „Кръвта на бармана“ – с основа от червено вино и микс от ликьор, бренди, коняк и касис. Напитката е от листата на т.нар. отлежали коктейли, които преди консумация преседяват за около месец в дъбови 5-литрови бъчвички. Такъв е и ароматният „Капитан Хамър“, също запазена марка. Той се приготвя от черен ямайски ром, черешово бренди и 5-6 капки битер оранж за акцент и е една от любимите напитки на създателя си.

През лятото Пенчев предпочита по-лекия „Сингапур слинг“ – с джин, сок от ананас, малко гренадин и ликьори от череша и билки. Лековитите растения, които виреят у нас, са идеална добавка за коктейлите и вече масово се ползват, макар и в малко топбарове у нас, допълва Пенчев. Прочутата му школа за бармани в момента върти неговият възпитаник и световен шампион Васил Колев, а президентът отделя време, за да предаде тънкостите на занаята на мениджъри в бранша.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.