Може и министри да станат обвиняеми след проверките на болници

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Очаква се до края на март да приключи проверката на седем болници, а след това може да се стигне и до обвинения за зам.-министри и министри. Това обяви пред журналисти в Шумен говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. "Започваме само с оглед безстопанственост, но ще се разследва дори дейността на длъжностни лица от съответните Регионални здравно-осигурителни каси или министри или зам.-министри, които са дали разрешения за осъществяване на медицински дейности при дублиращи функции на тези, с които се занимават общинските болници", уточни тя.

Ако министри са дали в нарушение на закона разрешение да се осъществява една медицинска дейност, те ще носят наказателна отговорност, категорична бе Арнаудова. Инкриминираният период е 14 декември 2010 г. до момента.

Ще се установява до колко са били изгодни договорите за лечебните заведения, защото е факт тежко финансово състояние, което се дължи не само на безстопанственост, но и на неизгодни сделки. Арнаудова подчерта, че всичко е въпрос на доказателства, само с доказателства може да има обвинения и да съди съда.

Обществената опасност от това престъпление засяга много хора. "Всички сме свидетели как се увеличават разходите за здравеопазване, а гражданите не получават по-качествена услуга. Прокуратурата ще направи всичко възможно виновните, довели до това трагично състояние да получат наказание", каза говорителят на главния прокурор.

В Шумен Арнаудова беше специален гост на приятелски футболен мач между прокурори от 7 прокуратури и ученици, част от които деца в риск, които вече са имали сблъсък със закона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България