МОК изключи Русия от олимпийските игри в Пьончан

Международният олимпийски комитет забрани на Русия да участва на Зимните олимпийски игри в Пьончан, предадоха световните агенции. Причината е разследването за използване на забранени субстанции от руските състезатели на предишната Олимпиада в Сочи, на която бяха домакини.

Решението на МОК допуска всеки руски спортист, който докаже, че не е използвал допинг, да може да се състезава под неутрален флаг, както е с руските лекоатлети на големите турнири.

На 4 декември стана ясно, че състезателите в зимните спортове са дали досега общо около 7000 допинг проби в подготовката за Олимпийските игри в Пьончан 2018, а 1240 от тях са на руснаци - най-много от всички националности.

Президентът на МОК Томас Бах и Бордът на организацията стигнаха до решението след внимателен прочит на резултатите от проведеното 17-месечно разследване на бившия швейцарски президент Самуел Шмид. Съобщава се още, че всички допуснати до участие руски спортисти ще се състезават в отбора на “Олимпийските атлети от Русия”.

Вестник "Ню Йорк Таймс" отчита, че подобно наказание е без прецедент в олимпийската световна история, макар систематичната употреба на допинг от руснаците през последните години може да бъде сравнена с масовата допинг кампания в Източна Германия през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век.

След като дискутира и одобри доклада "Шмид", Изпълнителният комитет към МОК взе следните решения:

"Да изключи Олимпийския комитет на Русия (от олимпийското движение) с днешна дата; Да покани руските спортисти за участие на зимните игри в Пьончан под строги условия. Поканените спортисти ще участват, независимо индивидуално или отборно, под името Олимпийски спортист от Русия (ОСР). Те ще се състезават със състезателен екип, носещ именно това име и брандиран с олимпийския флаг. На церемониите по награждаване (при злато за такъв спортист) ще бъде свирен олимпийският химн".

МОК реши още, че няма да акредитира представители на руското спортно министерство за игрите в Пьончан и ще изключи министър Витали Мутко, както и неговия заместник Юри Нагорних, от всички бъдещи олимпиади. Председателят на организационния комитет за Сочи 2014 Дмитри Чернишенко пък загуби мястото си в комисията за Пекин 2022, а президентът на Олимпийския комитет на Русия (ОКР) Александър Жуков ще остане временно без членското си място в Изпълнителния комитет на МОК.

ОКР ще трябва да покрие разходите по изготвянето на докладите и хилядите повторни проби, които възлизат на около 15 милиона щатски долара. С това, уточняват от МОК, ще бъде изградена наново цялостта на борбата срещу употребата на забранени стимуланти и ще се изчисти името на спорта на международно ниво.

МОК си запази правото да вдигне частично или изцяло наказанието срещу ОКР преди церемонията по закриване на олимпийските игри в Пьончан, ако санкциите бъдат приети и изпълнени без условия от страна на представителите на местния комитет, федерациите и спортистите, уточнява Спортал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия