Молдовците са пиячи номер 1 в света, България е трета сила на Балканите

Интерактивна карта, която показва къде в Източна Европа са първенци по консумация на чист алкохол разкри, че не руснаците, а молдовците са първенци по пиене.

Жителите на Молдова консумират внушителните 17,4 литра чист алкохол годишно или 178 бутилки вино на глава от населението.

Русия се нарежда на четвърто място по консумация на чист алкохол с 14,5 литра годишно. Преди тях са Литва – 17,1 литра и Беларус – 16,2 литра.

Британците, на които се носи слава, че консумират големи количества алкохол не попадат дори в топ 10. Жителите на острова изпиват едва 12 литра чист алкохол годишно или 408 халби бира на глава от населението.

Българите сме на трето място на Балканите с консумация от 11,4 литра алкохол годишно, пред нас, на 9 място в класацията, са сърбите - с 12,6 литра годишно и хърватите - с 1,.2 литра, нареждайки се на 16 място.

В дъното на класацията попадат държави, в които продажбата и консумацията на алкохол са ограничени по религиозни причини, като Кувейт и Пакистан. Там жителите изпиват едва 100 милилитра чист алкохол годишно – еквивалент на бутилка вино.

Интерактивната карта е изготвена от британския уебсайт Vouchercloud и използва данни за периода от 2010 до 2015 г. на Световната здравна организация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл