ВиК-Сливен въвежда модерни системи за управление

15 000 посещения през първия час на сайта за електронните винетки

С повече камери ще следят столични гробища Разширяват Централните софийски гробища

Калоян Паргов: Бюджетът на Фандъкова за 2019 е безцелен и безидеен

ЕС изпраща в Украйна мисия в помощ за региона на Азовско море

Децата от забавачниците изнесоха концерт за Коледа

Енергийният министър Петкова: Готова съм да понеса политическа отговорност заради глобата за БЕХ

Марк Жирардели е собственикът на Юлен АД Легендарният скиор се срещна с трима министри за развитието на ски зона "Банско"

Зам.-кметът Тодор Чобанов: Рекламират София със сайт на китайски език

Извършителят на грабежи в Сливен бе задържан под стража

Откриха новия граничен пункт с Румъния – Крушари-Добромир (СНИМКИ) Граничният контрол се осъществява на едно спиране

Дрехите втора употреба са отпадъци, гледат ги под лупа

Повишават заплатите на общинските служители в социалната сфера

Песков: Обединение между Русия и Беларус не е на дневен ред

Официално: „Локо“ (София) си върна Додич

Момчил Андреев, главен изпълнителен директор на „ЕНЕРГО-ПРО Варна” ЕАД: Имаме интерес да придобием активите на ЧЕЗ в България „ЕНЕРГО-ПРО” се надява регулаторът да разсрочи финансовите корекции, наложени след студената зима

– Г-н Андреев, в началото на юни Комисията за енергийно и водно регулиране обяви проект за изменение на цените на електроенергията. Какъв е Вашият коментар – трябва ли нещо да се промени в предложението на КЕВР и какви са аргументите Ви?
– Решението е добро, доколкото се увеличава цената на крадения ток и намалява субсидирането на домакинствата за сметка на бизнеса. Благоприятно е за държавната енергетика, особено за АЕЦ и за ТЕЦ „Марица Изток 2”. Електроразпределителните дружества обаче са ударени, защото приходът от повишеното потребление на електроенергия през студената зима се отнема в максимална степен, без да се калкулират разходите, свързани с пиковото натоварване на системата и милионите допълнителен разход за балансираща енергия. Надяваме се регулаторът да разсрочи корекциите за студената зима, въпреки че засега такава възможност не е предвидена. Всичко това означава много по-рязко увеличение на цените на тока догодина и ограничаване на инвестициите в развитие на мрежата.

– Отразява ли проекторешението на КЕВР разходите на дружествата за изпълнение на техните оперативни дейности и в каква степен?
– Продължават да не се признават в пълен размер реалните ни технологични и оперативни разходи, които са по-високи от одобрените от комисията. Откакто „ЕНЕРГО-ПРО” е собственик на мрежата загубите са намалени с цели 4% до 11%, но въпреки това остават над 9-те процента признати от КЕВР. Ценовото решение предвижда 75% скок в цената на технологичния разход, който дружеството ще заплаща на НЕК, което отнема допълнително ресурс от компанията. Със закон са ни наложени разходи за енергийна ефективност, но и те не се включват в цената на тока. Разликата, която е над 10 млн. лева годишно остава за сметка на компанията.

– След като сте бил неколкократно „Банкер на годината”, неотдавна бяхте отличен за „Енергетик на годината”. Каква е оценката Ви за сектора?
– В българското електроразпределение е инвестирано много и браншът е на високо ниво с отлично подготвени специалисти и мениджъри. Финансово професията стана по-неатрактивна през последните години в сравнение с други отрасли и привлекателността є за младите хора намалява. Ако не се вземат корективни мерки, при следваща смяна на поколенията проблемът ще стане осезаем. Ако с години се отлагат непопулярни решения и инвестиционната среда е непредсказуема, няма как да сме сред водещите държави в енергетиката. Инвестициите в електроразпределение не са толкова атрактивни ако се отчита демографията, мащаба на пазара и регулаторно определената възвръщаемост върху инвестициите. В България например работим със 7% рентабилност, докато в Турция процентът е 13 и предстои да бъде увеличен още, а в Грузия e 14%. Инвестициите в бранша предполагат дългосрочен хоризонт, докато при нас предсказуемостта е в рамките на следващия 3-годишен регулаторен период. Би било добре да се изготвят дългосрочни разчети на необходимите инвестиции и да се работи с перспектива, а не на парче. Секторът ще бъде динамичен през следващите години с оглед либерализацията на пазара и навлизането на нови технологии.
– Как се промени компанията „ЕНЕРГО-ПРО Варна” през тези две години и коя е най-ценната Ви корпоративна победа през този период?
– Изградихме национална търговска структура за търговия с ток на свободния пазар и само за година учетворихме клиентите си. Днес „ЕНЕРГО-ПРО” продава над 20% от тока в България. Емитирахме рекордна за българския пазар облигационна емисия от 130 млн. евро, с която подсигурихме инвестиционната си програма. Намалихме за година и половина загубите с близо 2 процента в „ЕНЕРГО-ПРО Мрежи”, като не само подобрихме контрола и отчетността, но въведохме схеми за мотивация на монтьорите и отчетниците, обвързани с намаляването на загубите и кражбите на ток. С 50 процента намалихме и жалбите от клиенти.

– През последните години Брюксел поставя зелената енергия в пазарни условия. Как оценявате развитието на алтернативните и възобновяемите енергийни източници в България?
– „ЕНЕРГО-ПРО” е най-големият частен производител на електроенергия от ВЕЦ в България вече 15 години. Страната следва европейските тенденции и се очаква до края на годината Българската независима енергийна борса да внедри платформа за търговия „в рамките на деня”. Това ще даде възможност на производителите на електроенергия от ВЕИ при участието си на борсата по-добре да планират и реализират продукцията си на пазарни цени. Междувременно ние насърчаваме бизнеса да ползва зелена енергия. От 2016 година издаваме сертификати за закупена зелена енергия на клиентите ни, които държат да използван само енергия от щадящи природата източници.

– Името на чешката компания Energo-pro бе многократно споменавано от различни медии като „заинтересован купувач” за дружествата на CEZ в България. Има ли нещо вярно в тях или информациите са плод на спекулации?
– Само преди месец групата „ЕНЕРГО-ПРО” придоби проект за изграждане на най-голямата частна водноелектрическа централа в Турция. Имаме интерес да придобием и активите на ЧЕЗ в България, с което ще станем още по-ефективна компания.

Нашият гост
Момчил Андреев е роден на 2 януари 1964 г. в Пловдив. Завършва Московския държавен институт за международни отношения. Специализира финанси и банково дело в Австрия, Германия, Люксембург, Чехия и САЩ. Бил е председател на управителния съвет (УС) и изпълнителен директор на Българска пощенска банка, член на бордовете и изпълнителен директор на ЦКБ и Булбанк. От 2003 до 2013 г. е председател на УС и изпълнителен директор на ”Райфайзенбанк България”. От 2015 г. е главен изпълнителен директор на „Енерго-Про Варна”. Владее английски, руски, чешки и немски език.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Това означава добре бетониран монополист – Говорят разни измислени партийци за борба с тази кастова енергийна система – глупости на търкалета. Вместо да се харчат/крадат/ пари за измислената енергийна ефективност – ДВАТА МИЛИАРДА СА ДОСТАТЪЧНИ ЗА КУПУВАНЕ АКТИВИТЕ НА ЧЕЗ.
    Ясно е че това няма да се случи но тази измислена енергийна министърка да спре да говори врели и некипели за свободен пазар. Ако мисли че някой ще и повярва – просто не е в час.
    Напускайте държавата и това е истината. Колкото повече бягат толкова по-добре

  2. Тези -п-е-д-а-л-и- надписват сметките на частните абонати с десетки левове, трябва да бъдат натирени на куче в ауспуха.

  3. Е, не може да бъде! Не са в състояние да платят мизата!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.