Германия отпуска финансова помощ за туристите, засегнати фалита на „Томас Кук“

Правителството търси да си купи нов самолет Изграждат хангар за съхранение и техническо обслужване

35 сигнала за мръсен въздух в Бургас, РИОСВ на крак

Камион блъсна на заден ход баба в Хасково

Прокуратурата разследва насилие над 2-годишно момиченце в детска ясла в Ловеч

Тежка катастрофа между два микробуса на пътя Русе-Бяла

Варна посвети над 200 събития на титлата „Европейски град на спорта 2019“ Финалът дават безплатен концерт и демонстрации

Папа Франциск и Цветан Цветанов са най-търсените личности от България в Google

ЕС не може да приеме Истанбулската конвенция без съгласие на всички държави членки

Правителството осигури 1,38 млрд. лв. за довършването на магистрала „Хемус“

Голям пожар избухна в завод за бои в Екатеринбург (ВИДЕО)

Кола връхлетя автобусна спирка, по чудо няма пострадали

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 11 декември 2019 г.

Глобиха 1000 лева баща, набил детска учителка

Ан Хатауей стана майка за 2-ри път (СНИМКИ)

Монтана обменя опит за насърчаване на бизнеса с чешки побратим

Споразумение за сътрудничество подписаха Технологичния център в чешкия град Храдец Кралове и „Технологичен парк” ЕООД – Монтана. Меморандумът бе сключен по време на семинар-дискусия във Вършец, който се провежда по проект “Адаптиране и въвеждане на иновативен модел за насърчаване на самостоятелната заетост от община Храдец Кралове в община Монтана”.

Целта на споразумението е да задълбочи взаимноизгодното сътрудничеството между двата технопарка в Монтана и в побратимения чешки град. Работата на Технологичния център в Храдец Кралове бе представена от директора инж. Ондржей Зезулак и мениджъра Иржи Щиепан. Политиките и мерките за развитие на малките и средни предприятия на местно ниво бяха акцент в презентацията на д-р Карел Вит – ръководител на Отдела по стратегическо развитие и управление на проекти в Община Храдец Кралове.

„Тъй като Чехия стана член на Европейския съюз преди България, можем да Ви бъдем полезни и с информация за проблемите и трудностите, с които сме се сблъскали и начините, по които сме ги преодолели, както и да споделим грешките си, за да не ги допускате и вие“ , каза д-р Вит.

Кметът на Монтана Златко Живков представи икономическият профил на областния град и подчерта, че в Монтана има 2340 микро, малки и средни предприятия, а 5 от местните компании са включени в класацията на стоте най-големи фирми в България. Но въпреки че общината е водеща в Северозапада, тя не е достигнала нивата на икономически най-развитите райони в страната, сподели градоначалникът. В програмата на семинара бяха представени резултатите от ситуационен анализ на бизнес средата в Монтана, проведен по проекта. На базата на този анализ се дискутираха политики за насърчаване на предприемачеството на общинско ниво.

Впоследствие ще бъдат идентифицирани иновативни мерки, административни практики, услуги и модели, които да са адаптират съобразно местната специфика. Целта на проекта, изпълняван от Община Монтана, е да се създаде трайно работещ модел за обмяна на опит и трансфер на добри практики в сферата на насърчаване самостоятелната заетост и на създаването и развитието на микро, малък и среден бизнес в община Монтана. За осъществяването на проекта Община Монтана ще получи 155 258.00 лв. от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Проектът е с продължителност 16 месеца и стартира в началото но ноември миналата година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.