Монтана праща старите кюмбета с въглища на боклука

В областния град подават заявления за нови екоуреди

46 заявления за смяна на стари кюмбета с екоуреди за отопление са подадени в община Монтана в първия ден от процедурата по проекта „Лайф”, който цели намаляване на вредните емисии във въздуха на областния град, съобщи кметът Златко Живков. В близките четири години 500 домакинства в Монтана ще преминат от дърва и въглища към отопление на инсталации с газ или пелети.

До края на месеца две мобилни станции ще измерват вредните емисии в атмосферата над Монтана, а получените данни ще бъдат изнасяни в реално време на сайта на общината. По проекта Лайф Монтана си партнира с общините Бургас, София, Русе, Стара Загора и Велико Търново, а общата стойност на инвестициите в шестте града е 16,6 млн. евро. Още около 3000 семейства в Монтана ще бъдат финансирани за екоотопление по програмата „Околна среда”.

По двете европейски програми Монтана ще получи за нови отоплителни уреди и подобряване чистотата на въздуха близо 12, 5 млн. лева. Двата проекта са включени в комплексната програма на община Монтана за подобряване качеството на атмосферния въздух по показатели на фини прахови частици 10 и полициклични ароматни въглеводороди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България