Монтанско село получи храм след два века очакване

Северозападното село Трифоново вече има православна черква, наречена на светите братя просветители Кирил и Методий. Местните жители са чакали построяването на Божия дом над 200 години.

Черквата е с площ от 50 квадратни метра, а камбанарията й е висока 9 метра. Първата копка за строежа й бе направена през 2013 г, а градежът и зографисването продължиха пет години. Средствата бяха събрани от дарения на местни жители и средства на община Монтана и Дирекцията по вероизповеданията.

Новият храм „Св. Св. Кирил и Методий” бе осветен от видинския митрополит Даниил, архимандрит Антим и свещеници от района.

„Това място е отредено за храм преди 200 години. Хората винаги са го наричали „църквището”. Издигнахме черквата за доброто на всички жители на Трифоново и в памет на онези, които вече ги няма, но са живели и работили тук. Всяко семейство в Трифоново се включи с дарение. Някои с труда си, други с пари. Господ да помага на всички!”, заяви кметът Златко Живков.

Иконостасът на черквата е дело на резбаря Чавдар Антов,камбаната е дарение от отец Антим, а кадилницата е донесена от Ерусалим от епископ Сионий. Новата черква е част от изпълнението на програмата на управата на Монтана за издигане и обновление на православни храмове във всичките 23 села на общината. По стар обичай празникът в Трифоново завърши с курбан за местни жители и гости.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони