МОН: В девет училища са построени нови корпуси

Снимка: МОН

В девет училища са построени нови корпуси по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища на Министерството на образованието и науката. Едно от тях е ОУ „Христо Смирненски“ в град Раковски, където днес първия звънец би министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщават от МОН.

„Изключително съм горд, че в този първи учебен ден се открива и новият учебен корпус на ОУ „Христо Смирненски“. Искам да поздравя ръководството на училището, община Раковски и изпълнителите, че са успели в този кратък срок да дадат този подарък на децата“, каза министър Цоков при откриването на новата сграда, за изграждането на която МОН осигури 1 748 482 лв.

Проф. Цоков подчерта, че ОУ „Христо Смирненски“ е едно от училищата в България, които работят изключително иновативно и вече изграждат втори STEM център. „Учителите тук работят по десетки национални и международни проекти. Вашите деца учат не само в настоящето, но и в бъдещето“, обърна се министър Цоков към родителите.

По думите му училището в Раковски е пример за това в каква посока искаме да се развива българската образователна система – децата да учат не само за изпити, а за живота – за изграждане на практически умения. „Това, което осигуряват училищното ръководство и учителите – проектно-базирано обучение, проблемно-базирано обучение, обучение, свързано със съвременните технологии и насочено към реализиране на определени продукти от децата, е всъщност това, към което се стреми цялата ни образователна система“, подчерта министърът.

Той пожела на първокласниците да бъдат любопитни и щастливи в предстоящото им приключение към света на знанието, защото учителите ще им помагат в него и винаги ще ги подкрепят. Министърът се обърна и към училищното ръководство и преподавателите да са все така иновативни и всеотдайни.

В тържеството за първия учебен ден участваха и кметът на Община Раковски Павел Гуджеров, заместник-председателят на Комисията по образованието и науката в Народното събрание Красимир Вълчев, народният представител и председател на Обществения съвет към училището Младен Шишков и председателят на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование