Микробус блъсна и уби мъж на пешеходна пътека в Самоков

Енджи Касабие се върна на работа ден след раждането на сина си

Позиция на „Нове Холдинг“ за срещата на Васил Божков с фенове на „Левски“

Мюзикълът „Зех ть, Радке! Зех ть!” се завръща на великотърновска сцена Само за три месеца след премиерата представленията са аплодирани от 4000 зрители, а приходите от билети възлизат на 39 000 лева

Премиерът Борисов се срещна с бащата на убитата Андреа от Галиче Обещаха му законови промени и по-строг контрол над мерките за неотклонение

Изпращачът и получателят на боклука в Бургас и Варна са едни и същи

Мъж намушка седем пъти майка си в гърба Жената е с опасност за живота

Прокуратурата показа видеозаписи на човек, евентуално съпричастен към отравяне на Гебрев ФБР ще установява самоличността му

Бар Рафаели стана майка за 3-ти път

Брад и Дженифър показаха близост на наградите на Актьорската гилдия (СНИМКИ)

Прокуратурата проверява дома за лица с деменция в Пловдив

Казусът „Дунарит“ отново влиза в съда Ще защити ли Русенският окръжен съд интересите на държавата

Сигнали за бомби в над 100 училища, детски градини и молове в Москва

„Царевград Търнов“ с 12,3% ръст на организираните туристически посещения за година Общинската туристическа агенция си е партнирала с над 85 български и чуждестранни оператори

Хванаха мъж от Благоевград да шофира с 2.33 промила алкохол

Мораториумът на Марешки Още десетина години със старото оръжие или закриване на армията?

Марешки

Най-малката парламентарна сила изправи пред необичайна ситуация българските депутати. През следващия месец те най-вероятно ще одобрят внесените от правителството проекти за инвестиционни разходи за придобиване на бойни машини за пехотата и изтребители за авиацията. В същото това време ще трябва да обсъдят и гласуват предложението на четирима техни колеги от ПГ на ПП „Воля“ начело със заместник-председателя на Народното събрание Веселин Марешки за мораториум върху тези решения, т.е. спиране на модернизацията на армията поне за три години. Не е трудно да се констатира, че едното изключва другото. Прогнозата също не е проблемна, като се има предвид нагласата на управляващите и не малка част от опозицията.

Нека обаче да започнем от положителното. В мотивите на Веселин Марешки и неговите колеги има нещо много важно. Не може да се отрече, че модернизацията на Въоръжените сили е комплексен въпрос и изисква съответната дългосрочна стратегия. Дали обаче с тригодишно замразяване на процеса ще бъде постигната целта, т.е. създаване на възможност за изготвяне на цялостна политика по отношение на въоръжаването и предприемането на съответните необходими и адекватни мерки, за каквото настояват вносителите на проекторешението? Другата позитивна констатация е, че при наличието на цялостна визия и концепция няма да се решават въпросите на парче и ще има възможност за степенуване на приоритетите.

Този толеранс от три години обаче, може да се окаже край на армията ни. В това би трябвало да се убедят и народните представители. Ако, разбира се, прочетат Доклада на правителството за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2017 г., който също бе внесен по това време и трябва да бъде гласуван заедно с проектите за модернизация и предложения им мораториум. Оценката е категорична, че изоставаме във военната си мощ и губим способности, което води не само до неизпълнение на ангажиментите ни към ЕС и НАТО, но най-вече по отношение на конституционните задължения на армията. Не е само това, обаче. Недостатъчната и остаряла бойна и спомагателна техника не само гълта много пари за поддръжка, но става опасна за военнослужещите. И не само за тях, но и за населените места и гражданите по време на придвижване, обслужване, тренировки и учения. Този риск, който поставя на изпитание безопасността на военната служба, се посочва от командирите почти във всички годишни анализи и той би трябвало да звучи като сериозно предупреждение. Как би реагирало обществото, ако започне да чува информации за чести откази на двигателите на изтребителите, например?

Нека да си представим, че парламентът гласува и наложи мораториум върху модернизацията на армията, макар и за три години. Тогава, като член на НАТО, България се превръща за години напред само в територия за преминаване на съюзнически войски. Това, едва ли би ни излязло по-евтино. Напротив, ще натежи повече върху икономиката и населението, от каквото се страхуват депутатите, които искат мораториум върху въоръжаването на армията. И какво самочувствие ще имат тогава защитниците на Отечеството? На втора, а може би на трета или четвърта, категория военнослужещи от иначе европейска армия. Т.е. военната професия ще тръгне рязко надолу, що се отнася до престижа й, който и сега не е за завиждане.

Веселин Марешки и неговите колеги търсят комплексния подход във въоръжаването, което не може да не се аплодира. Защо не го направи сега? Защо не внесе цялостен план или програма за превъоръжаването, а бих казал, за възраждането на армията. И да обедини около него обществото и народното представителство. Каква по-голяма патриотична проява от тази? От проекторешението прозира разбирането, че развитието на армията, т.е. увеличаването на военния бюджет, пречи на икономиката и доходите на населението. Това, разбира се, е само едната гледна точка. Погледнато буквално, би следвало да преместим едни 3 млрд. лв. в образованието, здравеопазването или пенсионния фонд. Пишем три години визии и стратегии. Казваме на тези, които досега са разработвали проекти, че забравяме стореното от тях. Дали след това няма да дадем повече от 3 милиарда или няма да се наложи да плащаме на други държави да ни охраняват въздушното пространство, например? Все въпроси, на които трябва да се отговори, преди гласуване на едно или друго решение.

Не може да се отрече, обаче, че Веселин Марешки е последователен в своята позиция. След заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност през януари той беше категоричен: „Разпускаме армията и народът ще живне!“ И това го има в политиката.

 

Избори не се печелят с агитация за въоръжаване

Каза го премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание, което обсъди двата проекта за модернизация на Въоръжените сили. И се обърна към министрите си: „Въпросът е, че паралелно с това (б.р. – придобиването на бойни машини за пехотата и на изтребители за ВВС), с Горанов понеже доста време работихме по тази тема, и доходите на военнослужещите не трябва да изостават, и то става една огромна цифра, за която, за съжаление никой от нас на избори не говори. Хората питат за съвсем различни неща на изборите – пенсии, доходи, инфраструктура, здравеопазване, хора с увреждания, образование, култура… Не знам някоя партия или някой лидер, включително и вие, предполагам, да обещавате въоръжение.“ Все пак той пусна проектите за гласуване в парламента.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Марешки спокойно може да се пише анархист,. Не знам той дали се лишава от бодигардове, охрана и скъпи лимузини, за да има сигурност в това което работи. България винаги е имала силна армия и затова е била силна. Слаба армия – слаба държава. По форумите няма да развиваме теории за мястото и ролята на Армията в една Държава. Те са описани в литературата. Включително България може много успешно да се развива като военна диктатура(но това не е в българския натюрел). Аз съм за Супер въоръжение и участие във всички приоритетни за нас мисии в чужбина на НАТО и ООН.

  1. аз па съм против участие в окупационни мисии на макя си у задника…
   не прави другиму, това което не искаш да ти наравят на теб.

  2. хм, слагаш каруцата преди коня. Слаба държава – слаба армия. Нашата държава каква е според теб ? И никога не сме имали силна армия. Поне не и след 9-ти септември 1944 г. А Марешки не се лишава от охраната си защото може да си я позволи. Той си го и каза в прав текст : на гол тумбак чифте пищови.

   1. шизи, имали сме силна армия, щото простите селянчета са били възпитавани в дух на патриотизъм и са мрели, за разлика от интелектуалците на другите народи, за Родината си….

 2. да извикат дедо симо и натовеца паси и да ги питат, защо нарязаха ракетите….
  аман от идиоти!

 3. Прав е Марешки ВВС може и само с ПВО. Зенитните ракети са много по-ефективни от самолетите. Но мораториума трябваше да включва и бандитското крадене при санирането на сгради.

 4. MARESKI E PRAV,KATO OPUKAT PARITE,STE PRODAVAT ZELEZA,NOVI NORCOVE I MIZERIJA DO NEBETO.BEDNOTIJATA RAZPADA BALGARIJA, CERNJOKOCANOV. MARESKI MISLI ZA NARODA,IKONOMIKATA I BALGARIJA. NE E TAPANAR KATO SKEMBETO KOCANOV.

 5. И без това армията ни е смешна и пълна с капачки дето само се ослушват за някоя мисийка че да лапат доларите. Имам един познат ходил на мисия в Афганистан. Те пазели нещо си, обаче наели местна охранителна фирма за една камара пари която да пази тях. Било голям купон. Накрая тутманици те се пенсионират на по 50 години, лапат по 20 заплати на камара и получават тавана на пенсията. Не плащат и данъци. Ако обаче някой съсед ни подкара за два дена ще влезе в София. Нашето ако беше армия досега да са направили военен преврат. Страхливи лапачи и шушумиги.

  1. демократично е да плащаш на наемни у6ийци…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.