Кирил Домусчиев: Целта е ясна!

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „140 години от Освобождението на България“

Осъдиха условно похотлив дядка, блудствал с непълнолетно момиче от Петрич

Станимир Стоилов: Случват се неща, които не ми харесват

Унгария иска от Брюксел половин милиард евро обезщетние за охраната на границите

8 години решетки за рецидивист, изнасилил жена на улицата

“Тоалетна” зад храст на столичния площад “Света Неделя”

ЧСИ отива на съд за кражба на над 320 000 лв. от длъжници

Разследват палеж на кучкарник на зоозащитници

“Воля” реже Реформаторите и Бареков от избирателните комисии

Един от 10 българи вярва, че Истанбулската конвенция ще ограничи насилието върху жени 70% са срещу гей-браковете

Футболна България се прости с Георги Марков

Условна присъда за педофил, посегнал на 12-годишно момче

Община Разлог е първата община в България, която успешно интегрира регистъра на услуги, с което заслужи адмирации от Министерски съвет

Takeaway.com придоби BGmenu

Морски общини трупат разходи от дивите плажове Кметове чакат регламента за къмпингуването

Четирите бивака край девствените плажове в община Шабла стават все по-търсени от туристите, но засега разходите за поддържането им са по-големи от приходите от такси.
karadere
Един от най-популярните плажове за диво къмпингуване у нас – Карадере, засега носи само пасиви на община Бяла.

Кметове на малки общини с големи и диви плажове по Северното Черноморие очакват държавата да въведе регламент за къмпингуването в тези зони. Липсата на установен ред засега ги вкарва само в разходи по почистването на ивиците.

Изключение прави община Шабла. Единствено там от 2 г. са обособени четири бивака, в които срещу такса от 2 лв. на ден феновете на този вид почивки могат да ползват 10 кв. м площ, контейнери за смет и химически тоалетни.

Биваците са северно от Дуранкулак, край Тюленово, Крапец и Езерец. Последните два са най-посещавани основно от българи и румънци, обясни пред “Труд” кметът на Шабла Мариян Жечев. На любимия за сърфистите Крапец обаче много от гостите паркират и опъват палатки направо върху пясъка. В общинската наредба за опазване на обществения ред за това са предвидени глоби от 50 до 200 лв., но досега са правени само предупредителни протоколи на нарушители.

“Броят им намалява. Хората вече са запознати с условията в биваците и ги търсят. Най-популярен е този в Езерец, но през лятото в селото и отпадъците се увеличават четворно”, каза Жечев. Той призна, че разходите по поддържането на биваците са повече от приходите от такси, които за миналия сезон са били 4000 лв. Въпреки това общината няма намерение да спира услугата, тъй като чрез нея се гарантира известен ред и чистота край огромната пясъчна ивица.

“Просто трябва да има ясно разписани правила кой, къде и как може да почива на палатка или каравана извън къмпингите, които се броят на пръсти. Надявам се това да се случи за идния сезон”, коментира Жечев.
Проблемът със замърсяването на плажа от  къмпингуващи е хроничен и в най-южната варненска община Бяла, където е една от най-популярните девствени ивици – Карадере. Кметството не печели от нея, но има ангажимент да я почиства. Заради разходите преди 2 г. общинският съвет наложи вето върху палатките и кемперите на Карадере и глоби от 100 до 500 лв. за нарушителите. Варненският административен съд обаче отмени решението, тъй като зоната е изключителна държавна собственост.

Въпросът ще бъде решен с промени в Закона за устройство на територията, които ще определят режим на къмпингуване, увери министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с кмета на Бяла Анастас Трендафилов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.