Датската елха измести българската Седмица преди коледните празници у нас все по-предпочитан става скандинавският кичест вид

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 16 декември 2017

Малчуганите от детска градина „Албена” донесоха коледния дух в кметството на район „Южен” в Пловдив

Четири „легнали полицаи“ ще възпират камионите през президентско село

Джихадисти се добрали и до български оръжия Иначе доставките, предимно от САЩ и Саудитска Арабия, били за сирийски опозиционери

Издирват жена – муле на измамници

На седянка по Коледа с хор „Евмолпея” в Пловдив

Дядо Коледа пристигна в Карлово

Фалшификатор изкопа печатарска машина за долари и евро Иван Дочев от Казанлък създал и група за производство и търговия с дрога

Пътнически влак се сблъска с товарен в Словакия

Губернаторът на Пловдив на работен обяд с шефа на парламента на Черна гора в ресторант „Щастливци под тепето”

Робот посреща клиенти в офиси на ДСК Pepper помага с информация и упътва хората

Мъж с нож беше прострелян на амстердамското летище „Схипхол“

Бойко Борисов от Брюксел: Готов съм да преразгледам мораториума с лекарствата Отпадането на забраната минава през актуализация на бюджета

Предложение на главния прокурор Сотир Цацаров: Разрешенията за СРС – в единен електронен регистър

Морски общини трупат разходи от дивите плажове Кметове чакат регламента за къмпингуването

Четирите бивака край девствените плажове в община Шабла стават все по-търсени от туристите, но засега разходите за поддържането им са по-големи от приходите от такси.
karadere
Един от най-популярните плажове за диво къмпингуване у нас – Карадере, засега носи само пасиви на община Бяла.

Кметове на малки общини с големи и диви плажове по Северното Черноморие очакват държавата да въведе регламент за къмпингуването в тези зони. Липсата на установен ред засега ги вкарва само в разходи по почистването на ивиците.

Изключение прави община Шабла. Единствено там от 2 г. са обособени четири бивака, в които срещу такса от 2 лв. на ден феновете на този вид почивки могат да ползват 10 кв. м площ, контейнери за смет и химически тоалетни.

Биваците са северно от Дуранкулак, край Тюленово, Крапец и Езерец. Последните два са най-посещавани основно от българи и румънци, обясни пред „Труд“ кметът на Шабла Мариян Жечев. На любимия за сърфистите Крапец обаче много от гостите паркират и опъват палатки направо върху пясъка. В общинската наредба за опазване на обществения ред за това са предвидени глоби от 50 до 200 лв., но досега са правени само предупредителни протоколи на нарушители.

„Броят им намалява. Хората вече са запознати с условията в биваците и ги търсят. Най-популярен е този в Езерец, но през лятото в селото и отпадъците се увеличават четворно“, каза Жечев. Той призна, че разходите по поддържането на биваците са повече от приходите от такси, които за миналия сезон са били 4000 лв. Въпреки това общината няма намерение да спира услугата, тъй като чрез нея се гарантира известен ред и чистота край огромната пясъчна ивица.

„Просто трябва да има ясно разписани правила кой, къде и как може да почива на палатка или каравана извън къмпингите, които се броят на пръсти. Надявам се това да се случи за идния сезон“, коментира Жечев.
Проблемът със замърсяването на плажа от  къмпингуващи е хроничен и в най-южната варненска община Бяла, където е една от най-популярните девствени ивици – Карадере. Кметството не печели от нея, но има ангажимент да я почиства. Заради разходите преди 2 г. общинският съвет наложи вето върху палатките и кемперите на Карадере и глоби от 100 до 500 лв. за нарушителите. Варненският административен съд обаче отмени решението, тъй като зоната е изключителна държавна собственост.

Въпросът ще бъде решен с промени в Закона за устройство на територията, които ще определят режим на къмпингуване, увери министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с кмета на Бяла Анастас Трендафилов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.