МОСВ обжалва абсурдно съдебно решение на ВАС

На всяко заседание по казус за защитена територия под прозорците на магистратите се организират „зелени“ протести, Снимка ТРУД

В нито един български закон не пише, че Плановете за управление на защитени територии се подлагат на екологична оценка

Министерството на околната среда и водите обжалва решението на 3-членен състав на Върховния административен съд, с което ведомството се задължава да подложи на Екологична оценка (ЕО) новия План за управление на Национален парк „Пирин“.

Магистратите се произнесоха в началото на март след жалби на две „зелени“ организации – WWF-България, ръководена от Веселина Кавръкова и Асоциация на парковете (АПБ), управлявана от мъжа й Тома Белев.

В нашата страна няма закон, който задължава да се правят ЕО и Оценка за съвместимост на Планове за управление (ПУ) на защитени територии. Такива оценки се възлагат само, когато има конкретно намерение за инвестиция, с точни параметри, локация и координати.

Единственият План, подложен на ЕО преди почти 20 години, е този на Природен парк „Странджа“, който до днес не е влязъл в сила. Но в границите на ПП „Странджа“ е трябвало да се изгражда курортно селище със стотици жилища.

„Зелените“ са наясно с това, тъй като именно организациите от „За да остане природа в България“ са автори на повечето ПУ на Национални и Природни паркове.

Сега действащият План на НП „Пирин“ не е подлаган на ЕО. Същото важи за „Централен Балкан“, който преди седмица бе включен в ЮНЕСКО, както и за НП „Рила“. А частта в ПУ на „Пирин“ - „Норми и режими“, е изработена от Тома Белев. Той е и нелегитимен председател на АПБ, заради чиято жалба и тази на жена му 3-членният състав на ВАС взе абсурдното си решение.

Белев е и ръководител на екипа, изготвил ПУ на Природен парк „Българка“, на който също не е правена екооценка, въпреки че там има два инвестиционни проекта – обходният път за Габрово, имащ и строително разрешение, и бъдещият тунел под Шипка. А туристическата зона в Плана на ПП „Българка“ е почти 8%.

„Еколозите“ манипулират, че ЕО е задължителна, само когато техни организации не са писали даден план.

Дори намесиха Европейската комисия, като по време на делото излъгаха, че има нарушени евродирективи. Но още миналата година комисарят по околна среда и рибарство Кармену Вела няколко пъти обяви, че нарушения в Пирин няма.

Българският съд постанови точно обратното. Причината е, че на всяко заседание по казус за защитена територия под прозорците на магистратите се организират „зелени“ протести, с които им се оказва натиск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България