Москва се опасява от US ракети в Европа

Кремъл може да разположи оръжия в свои съюзници

Беларус е потенциален полигон

Русия може да разположи ракети на територията на свои съюзници, ако САЩ позиционират подобни оръжия в Европа, предупреди високопоставен руски депутат, цитиран от АП.

Намерението на Вашингтон да напусне Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег най-вероятно ще доведе до разполагане на ракети, забранени от пакта в Европа, смята Константин Косачов, шеф на комисията по външни работи в горната камара на руския парламент. Той предупреди, че при подобна стъпка Русия ще насочи своите оръжия към американските позиции.

Косачов допълни, че Русия може да отговори с разполагане на подобни ракети по-близо до свои съседи и “ако е нужно на териториите на наши съюзници”.

Всички тези възможности са хипотетични и Москва все още се надява, че ракетният пакт може да спасен.

“Взаимодействаме активно с всички, които са готови да работят с нас да окажат натиск над САЩ, за да запазят договора”, подчерта руският депутат. Той не уточни кои съюзници има предвид. Русия има силни военни връзки със западната си съседка Беларус, която граничи с членките на НАТО Полша и Литва.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви намерението си да изтегли страната си от пакта заради предполагаеми руски нарушения, които Москва отрича и на свой ред обвинява Вашингтон в такива. Руският му колега Владимир Путин обяви, че темата ще бъде обсъдена на среща с Тръмп на форума на Г-20 в Аржентина следващата седмица. В същото време той посочи, че Русия ще отговори на очакваното американско напускане на ракетния договор.

Вчера руският зам. външен министър Сергей Рябков заяви, че Русия няма да внася промени във военната си доктрина във връзка с намеренията на САЩ. Но също предупреди, че Москва не може да не реагира на съществени промени във военно-политическата обстановка и ще предприеме стъпки към балансиране на ситуацията.

Коментари

Задължително поле