МОСТ към бъдещето на български художници

Галеристката Деница Атанасова-Гергова (в червено) с финалистите на конкурса МОСТ 2019.

Събитие в Зала “Оборище” 5

Деница Атанасова-Гергова: Проектът отваря врати към родния и световните арт пазари

Изложба в Зала “Оборище” 5 представя петимата финалисти на третото издание на конкурса за българско съвременно изкуство “МОСТ”. Тя бе открита в четвъртък, входът е свободен и е може да бъде разгледана до 1 декември т. г. Финалистите Невена Екимова, Деян Петров, Стоян Илиев, Хейди Ефрат, Николай Делиянев представят своите нови произведения в различни формати, техники и идеи.

] Галеристката Деница Атанасова-Гергова (в червено) с финалистите на конкурса МОСТ 2019.
Галеристката Деница Атанасова-Гергова (в червено) с финалистите на конкурса МОСТ 2019.

МОСТ е инициатива на Галерия и Зала “Оборище 5” и е реализиран с подкрепата на Министерство на културата. Конкурсът е отворен за артисти, работещи във всички сфери на съвременното изкуство на възраст от 20 до 45 години. Проектът е ориентиран изцяло в подкрепа на български автори, за да им предостави нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво. На оценените автори се предоставя професионален арт маркетинг, който да работи за правилното им позициониране на българския и на световния арт пазар.

“Този конкурс не завършва просто с една награда. Той ще се превърне в отправна точка за много артисти, защото след обявяването на селекцията и финалистите пред тях се откриват много сериозни перспективи. Смятам, че това е, от което българските творци и пазара на съвременно българско изкуство имат нужда”, каза галеристката Деница Атанасова-Гергова.

] Плакатът на изложбата включва творби на финалистите Невена Екимова, Деян Петров, Стоян Илиев, Хейди Ефрат, Николай Делиянев.
Плакатът на изложбата включва творби на финалистите Невена Екимова, Деян Петров, Стоян Илиев, Хейди Ефрат, Николай Делиянев.

Проектът MOST получава винаги досега широка институционална подкрепа и оценката на международно признати ментори като Диана Пикасо, Геза фон Хабсбург, художникът Питър Блейк и други.

“Английско-българската закачка, заложена в името на конкурса, маркира важния мост, който ще ни отведе към бъдещето.”, каза при откриването на първото издание на МОСТ през 2011 г. д-р Петър Стоянович. Идеята на организаторите е MOST да се превърне в ежегодно събитие с традиции, институционална подкрепа и международно признати ментори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства