Мрем по-малко на работното място

Работата от вкъщи заради пандемията е довела до намаляване на общия брой на трудовите злополуки у нас.

Пандемията намали инцидентите

За три месеца пострадалите, докато се трудят, са със 100 по-малко спрямо 2019 г.

Най-много са произшествията в търговията

По-малко са трудовите злополуки, довели до смърт на работното място, показват данни на Националния осигурителен институт. За първите три месеца на тази година само 8 души са починали след инцидент на работното място. За сравнение от януари до март 2020 г. са починали 14 души, а за същия период на 2019 г. - 15 души.

Работата от вкъщи заради пандемията е довела и до намаляване на общия брой на трудовите злополуки. За първите три месеца на тази година, когато у нас бяха въведени сериозни ограничения, са регистрирани 556 трудови злополуки. По време на работа са възникнали 447 от тях, а 109 станали при отиване или връщане от работа.

За същия период на миналата година инцидентите на работното място са били 586 или с 30 повече. Хората, пострадали при тях, обаче са изгубили близо 22 100 дни, докато не са работили. Спрямо 2019 г. трудовите злополуки са със 100 по-малко. За първите три месеца тогава те са били 652.

Повече трудови злополуки се случват на мъжете, което е очаквано, тъй като работят в по-рискови сектори като строителство и производство например. От всички трудови злополуки 202 са се случили на жени. Общо 16 531 дни пострадалите не са могли да работят. През тази година 15 от обявените злополуки не са признати за трудови, а 59 още се разследват.

Интересното е, че най-много са пострадалите сред хората, работещи в търговията на едро и дребно и държавното управление - съответно 64 и 39 човека за три месеца. Сериозна е и бройката на заетите в хуманното здравеопазване - 29, и образованието - 21 човека.

Очаквано най-много от злополуките са се случили в София - 187 от всички, тъй като тук работят и най-много хора. Следват Пловдив - с 67 злополуки, и Варна - 35.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България