Мръсен въздух убива 18 000 българи годишно

Праховите частици допринасят за рак, увреждане на плода при бременни и др.

Високите нива на фини прахови частици във въздуха имат отношение към преждевременната смърт на около 18 хил. българи всяка година. Това се разбра по време на кръгла маса за вредите от мръсния въздух, в която участваха представители на здравното министерство, Българския лекарски съюз, екоминистерството, Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА), пациентски организации.

Установени са редица групи заболявания, които се дължат на повишените нива на прахови частици, съобщи директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков. Сред тях са белодробният рак, проблеми в развитието на плода при бременност, проблеми с функционирането на дихателната система. Ще се търси и евентуална връзка между болестта алцхаймер и мръсния въздух.

Приоритет на здравното министерство е да се засилят работата на властите и индивидуалният ангажимент в посока профилактика на заболяванията, причинени от замърсения въздух. Това посочи ресорният зам.-министър Светлана Йорданова и допълни, че всяка законова промяна трябва да стъпи върху експертен анализ. От НЦОЗА вече са изготвили предложения за редуциране на замърсяването, свързани с по-строг мониторинг и регулаторни мерки, изготвяне на стандарти за емисиите и за строителството, контрол на съдържанията на вредни вещества в суровините. Подкрепа за това изразиха от БЛС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве