"Музейни бойни машини" купуваме от американци

Military policemen with Headquarters and Headquarters Company, 4th Stryker Brigade Combat Team, 2nd Infantry Division, fire 40 mm training rounds from the MK-19 grenade machine gun on top of one of the MP Platoon's new M1117 Armored Security Vehicles April 4 during a range here. The unit is one of two on JBLM with the vehicle.

Старите машини се ползват от Националната гвардия на САЩ

Още през 2010 г. Аню Ангелов подписал рамков договор с “Текстрон”, по който могат да се

вземат още БТР-и

Порочна схема е заложена и за закупуването на нови бронирани машини за Сухопътни войски, предупредиха висши военни. След като стана ясно, че условията за изтребители са така направени, че се дава предимство за придобиване на американските F 16 втора ръка, вчера офицери предупредиха, че се подготвя сходна сделка и за бронираните машини. Очаква се стойността на проекта за БТР-и да е около 1 млрд. лв.

Лобистки интереси обаче са наклонили везните към ''Гардиън-М1117 “, модел от началото на 80-те години на миналия век, за който експерти твърдят, че е като музеен експонат. Участници в мисията ни в Афтанистан разказаха, че въпросните машини били свалени от въоръжението на американците заради недостатъчно надеждната защита срещу взривове и мини. В момента се ползвали от Националната гвардия и военната полиция в САЩ.

Инвестиционният проект за бойните машини още не е внесен за гласуване в парламента, но министър Николай Ненчев уверил членовете на комисията по отбрана, че параметрите за сделката вече са готови. Според работния вариант на проекта става въпрос за 238 бронирани бойни машини. Очаква се Министерството на финансите да даде зелена светлина на предложението.

Още през пролетта Николай Ненчев съобщи, че военното ведомство е водило разговори с американската компания “Текстрон”, която можела да изгради свое предприятие в България и да произвежда или сглобява подобни машини у нас. От два месеца американската фирма има офис в България.

МО има договор с “Текстрон” от 2007 година за доставка на 7 бронирани машини ''Гардиън-М1117” за 14 млн. лева. Бившият министър на отбраната Аню Ангелов обясни още през 2010 година, че той е рамков и по него може да се закупят още машини.

 

Командировка

Самандов и Боцев благословили сделката

03-1-1

Военни припомниха, че през септември 2014 г. тогавашният шеф на Съвместното командване на силите ген. Атанас Самандов (в момента той е секретар по отбрана и сигурност на президента Росен Плевнелиев) и командващият пехотата ген. Андрей Боцев (на снимката) бяха на 20-дневна командировка по покана на американската оръжейна фирма “Текстрон”. След завръщането си двамата се похвалиха, че рейнджърите ни в Афганистан ще получат дарение от 10 нови бронирани машини “Командо-селект” на фирмата (въпросните машини са с 30% по-надеждна защита срещу мини и взривове от “Гардиън - М1117”). Предполага се, че още тогава са поели ангажимент за купуване на още машини за пехотата ни.

Коментари

Задължително поле