На 15 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 15.11.2019

Премиерът Борисов: Няма гръцка компания, която да работи в България и да се е оплакала от нещо (ВИДЕО)

Изчезналото в село Николаево момченце най-вероятно е било отвлечено

Великобритания бави новата Еврокомисия Брюксел в юридически пат

89,65 лв. тол такса от София до Бургас По-екологичните камиони ще плащат по-малко

ЕК започва наказателна процедура срещу Великобритания за отказа да изпрати еврокомисар

Русия създава военна база в кюрдски град в Сирия До неотдавна в Камишли бяха разположени US войници

Вируси с кашлица тръшкат наред Заради топлото време грипът ще се забави

КРИБ подкрепя изцяло предложението първият ден от болничния да не се плаща

Неуспешен дебют за Дерменжиев, звезда на „Нюкасъл“ попари България

Румен Овчаров и Бриго Аспарухов пазят гърба на Нинова Вътрешната опозиция втвърди тона - иска оставката на ръководството и промяна на партийния устав

Борисов от Солун: Газовият интерконектор с Гърция е важен за енергийната сигурност на Югоизточна Европа

Германия спира данък „солидарност” Промяната засяга 90% от плащащите налози

Оставиха за постоянно в ареста 68-годишен, обвинен в блудство с 10-годишно момиче

Музей събира предизборни агитации от три десетилетия

Историята на предизборните битки през последните 30 години, на политическото номадство и прегрупиране на силите, за да щурмуват постове във властта, е съхранена в богата колекция на Добричкия музей. Над 5000 са събраните материали от всички предизборни кампании, провеждани след демократичните промени от 1989 г., каза за „Труд“ Живко Марков, специалист от отдел“Нова и най-нова история“.

Това са кампаниите за седмо Велико народно събрание, за избори за обикновено Народно събрание, предизборните кампании за местна власт, кампаниите за президент и вицепрезидент на Република България, както и тези за Европейски парламент. Уникалната колекция съдържа целия набор за агитация на партии и коалиции-химикали, запалки, значки, ключодържатели, отварачки, гривни, тениски, шапки. Основната част са плакати, листовки, брошури, дипляни, знаменца, стикери и др. Плакатите на кандидатите за власт често осъмваха надраскани, или допълвани с рисунки и надписи. Така например под лика на бившия кмет на Добрич Лъчезар Росенов /1995-2003/на всички плакати в града бяха написали „Жените знаят защо“.

Последните свободни избори в България са през 1946 г.за шестото Велико Народно събрание, когато е имало все още опозиция, а след това в продължение на 45 години липсва класическата предизборна борба, защото съществува само една партия, припомни Живко Марков. В прехода и в последните години предизборните кампании стават все по-изобретателни, а вече се пренесоха в интернет пространството. Предстои събраната колекция, попълнена и с материали от последните местни избори, да бъде наредена в изложба на Регионалния исторически музей в Добрич.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.