Музикалното "Варненско лято" ще гради балкански културни мостове

Международният музикален фестивал "Варненско лято" тази година ще има два нови акцента - изграждането на нови културни мостове и подкрепа на каузата "Варна - дестинация на четири сезона". Това съобщиха организаторите на най-стария музикален фестивал у нас, който се провежда от 1926 г. "Основната линия ще е да представим Балканите като нов културен център", заяви проф. Марио Хосен, артистичен директор на фестивала.

Той ще бъде открит на 14 юни от симфоничните оркестри на Словенското радио и телевизия и Варненската опера. Под диригентската палка на Росен Миланов те ще изпълнят традиционната Рапсодия "Вардар", допълнена със сюитата "Шехерезада" на Римски-Корсаков и Концерт за виолончело и оркестър на Хачатурян със солист Сюрен Багратуни. Съчетание на ортодоксална византийска музика, будистки и еврейски песнопения ще представят Симфоничният оркестър Букурещ и солистите Шмуел Барзилай - главен кантор на еврейската общност във Виена, и будисткият учител от Нинбо, Китай Жи Ронг.

В чест на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен ще е изявата на Държавния симфоничен оркестър Истанбул. Освен Троен концерт на великия композитор публиката ще чуе рок-симфонията на носителя на награда "Паганини" Александър Марков, който ще е един от солистите. На сцената на "Варненско лято" ще се изявят още пианистът Людмил Ангелов с клавирен рецитал, Симфоничният оркестър на БНР и изпълнители от цял свят.

"За втори път ще се проведе и Международния музикален симпозиум с участието на водещи експерти по музикознание в Европа, посветен на творчеството на големите симфоници - Бетовен, Брамс, Брукнер и Малер", добави проф. Марио Хосен. "Туризмът във Варна ще спечели от традициите на този културен феномен", допълни зам.-кметът на Варна Коста Базитов. Той припомни, че миналата година ММФ "Варненско лято" спечели престижната награда на публиката в конкурса на Европейската фестивална асоциация. Най-дълголетният български музикален фестивал е носител и на нейния знак за качество.

Коментари

Задължително поле