Мустафа Карадайъ от Джебел: Знамената ни са на 28 години и продължаваме с единството си да браним свободите, правата и стабилността на Родината!

Площадът на град Джебел се изпълни с членове и симпатизанти на Движението за права и свободи, където се проведе възпоменателен митинг по случай 28-годишнина от протестите срещу т.нар възродителен процес, съобщиха от ДПС.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ беше приветстван с бурни аплодисменти и възгласи „ДПС”. На събитието присъства цялото ръководство на Движението – зам.-председателите Ахмед Ахмедов, Янко Янков, Филиз Хюсменова и Хасан Азис, зам.-председателят на НС д-р Нигяр Джафер, зам.-председателите на ПГ Хамид Хамид, Йордан Цонев и Халил Летифов,евродепутатите Неджми Али и Илхан Кючюк, народните представители Рамадан Аталай, Велислава Кръстева, Ерол Мехмед, Адлен Шевкед, Ихсан Хаккъ, Имрен Мехмедова, Танер Али, Джейхан Ибрямов, Сергей Кичиков, Елхан Кълков, Бюрхан Абазов, Севим Али и Хайри Садъков, членове на ЦОБ - Камен Костадинов, Станислав Анастасов и Ердинч Хайрулла, народни представители от 43-тото НС, областни и общински председатели, кметове от ДПС.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заедно с ръководството поднесоха венци на паметник-чешмата в центъра на града построена в памет на жертвите от т.нар „възродителен процес”. Хиляди симпатизанти на ДПС последваха Карадайъ за да чуят негото слово.

„28 години ние през месец май се събираме за да почетем паметта на нашите герои, които оттдадоха живота си в името на името , на свободата, в името на правата, в името на нашето достойнство, в името на изповядването. В свободното изпълнение на нашата култура и традиция. 28 години под знамето на ДПС, ние водим ежедневна борба за правата и свободите за демокрацията в нашата родина. 28 години водим ежедневна борба за стабилност и сигурност в нашата родина, за мир и толерантност в нашата Родина и в целия регион. Всички днес в България знаят и не само в България, че без ДПС няма стабилност, няма сигурност.” заяви категорично председателят на ДПС.

„Виждаме днес много лъжци дойдоха преди малко на площада. Преброих имаше 23 други знамена, имаше два вида знамена. Едните знамена са на 28 години, другите и тях ги видяхме. Те са еднодневки.”

Карадайъ се обърна към събралото се множество с призив „89-та година нашата болка нас ни обедини,под ръководството на д-р Ахмед Доган. Ние се обединихме застанахме срещу жандармерията и армията тогава. Днес, парадокс, на тази площадка жандармерията охранява някого. От кого?! От нас ли ?! Жандармерията е тук за да пази някои хора,които се страхуват от народа и не могат да застанат сред хората. Но мястото на предателите е там. Те нямат място в храма на демокрацията.”

“Дошли са видяхме на сцената едни хора от Турция, защото ние ги видяхме последната една година точно тези персони – предатели, които на наш гръб ставаха личности, а днес са дошли тук да ни разделят. 28 години нашата борба я водим, защото сме силни, а нашата сила идва от нашето единство, нашата заедност. С нашата сила, силата на ДПС, която е в нас, ние ще продължаваме да се борим за толерантност и мир в България и региона. Ние ще продължаваме да се борим за стабилност и сигурност.”

„Резултатът от тяхната дейност е да докарат фашистите на власт в България. Тяхната дейност постави днес в публичното пространство темата за двойното гражданството, за което ние сме водили борба и продължаваме да водим тази борба, въпреки тях. Те поставиха в дневния ред техните социални права, за които ние сме се борили и ще продължаваме да се борим, въпреки тях.” обобщи председателят Карадайъ.

„Онези, които с лъжа се опитват да правят политика, защото те са без идеология и философия, обясняват, че ние сме били против Турция. Ние никога не сме били и няма да бъдем. Рефередумът раздели турското общество на две половини. Ние достойно и почтено застанахме на страната на онази половина, която отстоява и защитава ценностите на светска Кемалистска Турция.”

„Нещо повече някои притиснаха нашите имами да се занимават с политическа дейност. 28 години ние сме отстоявали, че мястото на имама е в храма. Той е длъжен да бъде обединител. Резултатът от политическата дейност на онези имами е, че дойдоха фашистите на власт. Докараха на власт онези, които палят молитвени килимчета на петъчна молитва, докараха на власт, онези които дърпат и бият нашите майки, защото са си знаели гражданските права.Това е резултатът от тяхната дейност. За това от тук призоваваме главното мюфтийство да вземе мерки , а ако те не вземат мерки, ние ще вземем вместо тях.”

„Има едни, които казват, че ще запазят етническия мир, че имали десеки хиляди гласове от мюсюлманите. Само, че резултатът от тези гласове е един с турско име в тяхната парламентарна група. Този, който закри театър, чието име носеше името на майка му. За това ДПС с нашето единство и сила продължаваме да отстояваме толерантност, единство, заедност, мир, стабилност и сигурност в нашата Родина и целия регион.”

Коментари

Задължително поле