Мъжете взимат пенсия само четири години

В България е най-малката средна продължителност на живота.

Жените може да живеят с пари от държавната хазна 13 години

Българите имат най-малка продължителност на живота в ЕС

Най-дълголетни са в Испания

Мъжете ще получават пенсия по-малко от четири години, става ясно от данни на Евростат. Средната продължителност на живота на мъжете в България е 68 години. А изискваната възраст за пенсиониране на мъжете в момента е 64 години и 6 месеца.

При жените ситуацията е доста по-различна. Те могат за излязат в пенсия по-рано, а средната продължителност на живота им е по-голяма. Изискваната възраст за пенсиониране на жените е 62 г., а средната продължителност на живота им е 75,1 г. Така в повечето случаи те могат да получават пенсия от държавната хазна 13 години.

В България продължителността на живота е най-малка спрямо останалите страни от ЕС. В страната хората живеят средно по 71,4 г., при 80,1 г. средно за страните от ЕС. Това означава, че проблеми в страната като нивото на здравеопазването, качеството на храната, стресът на работното място и нивото на доходите водят до намаляване на живота ни средно с близо 9 години.

Очакваната продължителност на живота при жените в ЕС (82,9 г.) е по-висока от тази при мъжете (77,2 г.). През последните години продължителността на живота е намаляла заради увеличение на смъртността заради пандемията. От 2002 г. досега очакваната продължителност на живота в ЕС се е увеличила с 2,5 години - от 77,6 на 80,1 години. Увеличението за жените е с 2 години, а за мъжете с 2,9 години.

Сред страните от ЕС най-висока е продължителността на живота в Испания (83,3 г.), Швеция (83,1 г.), Люксембург и Италия (и в двете по 82,7 г.), а най-ниска е в България (71,4 г.), Румъния (72,8 г.) и Латвия (73,1 г.). Оказва се, че в двете страни с най-ниски доходи и продължителността на живота е най-малка.

Ако погледнем данните по региони, се оказва че местата с най-голяма продължителност на живота са в Испания, Италия и Франция. Регионът в ЕС, където живеят най-дълго, е Мадрид (85,4 г.), следван от Навара (84,8 г.) и финландския регион Аландски острови (84,6 г.). Следват Кастилия и Леон и автономната провинция Тренто съответно с 84,3 и 84,2 години, а след това е Стокхолм (84,1 г.) с още три испански региона: Кантабрия и Страната на баските (по 84 г.) и Галисия (83,9 г.). Топ 10 включва още Ил дьо Франс и Рона-Алпи във Франция и автономната провинция Болцано в Италия, всички с 83,8 г.

Регионите в ЕС с най-малка продължителност на живота са четири региона на България: Северозападен (69,7 г.), Северен централен (70,4 г.), Югоизточен (71 г.) и Североизточен (71,2 г.).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари