Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

По-леки мерки след 3 дни спад на заразени (обзор)

Връщат на фирмите част от оборота

СЗО: Хирургическите маски забавят разпространението на коронавируса

Kредитите с различна ваканция Допитване на “Труд” сред банкери показа, че първоначалното отсрочване може да бъде за срок от 2-3 месеца

Министър Захариева: Основен приоритет за ЕС остава борбата с разпространението на коронавируса и подкрепата за икономиките

Мъжете взимат с 25% повече от колежките си

Всеки месец мъжете взимат средно по 250 лв. повече от дамите.

Банкерите получават 53% над възнагражденията на дамите в бранша

При програмистите разликата е 48%

Заплатите на мъжете са с 25% по-високи от тези на колежките им. Средната годишна заплата на мъжете е 15 257 лв., а на жените е 12 213 лв., обявиха от НСИ като данните за са 2018 г. Оказва се, че всеки месец мъжете взимат по 250 лв. повече от дамите.

Причините за разликите в заплащането са много. Често жените взимат майчинство, за да гледат децата си, което спъва кариерното им развитие и затова те взимат по-ниски заплати. В някои професии с физически труд при тежки условия преобладават мъжете, а заплатите са високи. В други дейности пък работят предимно жени, като например камериерки и сервитьорки, а заплатите са ниски. Но тези фактори не могат да обяснят различията в заплатите в редица сфери на икономиката.

Банкерите и застрахователите взимат средно с 53% повече от колежките си, показват данните на НСИ. Средната годишна заплата във сектора „финанси и застраховане” е 30 778 лв. за мъжете и само 20 126 лв. за дамите. Явно в сферата на финансите мъжете по-често заемат по-високи позиции и затова възнагражденията им са значително по-големи.

Съществена разлика в заплащането на различните полове има и в сферата „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, където влизат и програмистите. Мъжете в тази сфера взимат средно по 38 182 лв. на година. Това е с 48% повече от възнагражденията на дамите в бранша, които получават по 25 821 лв.

В здравеопазването мъжете получават средно по 19 575 лв. на година, което е с 57% повече от възнагражденията на дамите (12 459 лв.). Причината за това е, че повечето медицински сестри са жени, а те взимат най-ниските заплати в бранша.

Дамите взимат по-високи заплати от мъжете в строителството. Жените в този бранш са проектанти и архитекти, а не общи работници, и затова средното им възнаграждение е по-високо отколкото на мъжете.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.