Мъж опита да подпали център за задържане на мигранти в САЩ, полицията го застреля

Полицията в американския град Такома е застреляла въоръжен мъж, който е атакувал център за задържане на мигранти в щата Вашингтон, пише Би Би Си. Местните органи на реда получили сигнал, че мъж с пушка хвърля запалителни устройства по сградата на институцията в 4:00 ч. през нощта в събота. Предполага се, че мъжът е подпалил кола и се опитал да взриви бутилка с пропан бутан и да възпламени сградите, когато полицията пристигнала, информира БТВ.

Четиримата полицаи са открили огън по него, в резултат на което той е бил убит. Не е ясно обаче дали той е отвърнал на огъня. В момента служителите на реда, участвали в акцията, са отстранени и се изясняват обстоятелствата около стрелбата. Застреляният мъж е бил идентифициран, според местни медии, като Уилем Ван Спронсън - активист, който е участвал в протест пред центъра за задържане на мигранти. Целта на демонстрацията била да предотврати тяхното депортиране.

На следващия ден била планирана голяма депортация на мигранти от 10 американски града, което предизвика разгорещени дебати в американското общество. Приятелка на Ван Спорсън го описва пред вестник "Сиатъл Таймс" като антифашист и анархист. Според нея той е планирал всичко с цел да провокира своя фатален край. "Мисля, че това е било самоубийство, но по този начин той е изразил своите политически виждания", казва тя.

Коментари

Задължително поле