Мъж плаща грешна експертиза на МВР, заради която лежал невинен 19 месеца в ареста

Окръжният съд в Стара Загора потвърди първоинстанционната присъда на художника от Стара Загора Мариян Иванов, лежал 19 месеца в ареста заради грешна експертиза на Областната дирекция на МВР за наркотици, съобщи адвокатът му - Лъчезар Босаков. Наказанието е само 500 лева глоба, защото става дума за маловажен случай - в него е открита 0,3 грама марихуана на стойност 2,30 лева, но със сегашното решение 34-годишният мъж е натоварен да плати и разноските по делото в размер на близо 3000 лева. Абсурдното е, че в тях влиза и сумата за експертизата на местната полицейска лаборатория (вече с отнет сертификат), заради която той влиза зад решетките - с нея легалната хранителна добавка фенилетиламин, купена от аптека, е обявена за амфетамин.

След нова експертиза, направена в Института по криминалистика на МВР в София, грешката е доказана и преди половин година Мариян излезе на свобода. Въпреки че е лежал невинен в затвора обаче, от прокуратурата настояваха за ефективна присъда заради откритото в багажа му минимално количество канабис и обжалваха решението на първа инстанция да му бъде наложена парична санкция. Сега съдът е преценил, че е справедливо той да не влиза в затвора, но да плати въпросната експертиза.

Ето какво написа по този повод във Фейсбук адвокатът на художника:

"Поредната жестока несправедливост по делото в Стара Загора. Присъдата не подлежи и на разглеждане пред ВКС, което отрязва единствената възможност да докарам делото до София, където магистратите се съобразяват със закона, за разлика от колегите им в редица провинциални съдилища, където си имат "наш'та си практика" и едва ли са чели практиката на ВКС, която се явява задължителна за тях (Не е престъпно деянието, което макар формално и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна - б.р.). Но основната цел на това беззаконие е да преградят възможността му да осъди държавата за времето, прекарано в ареста без основание. Съжалявам, че го казвам, приятели, но в клетата ни държавица закони НЯМА. Има един репресивен апарат, който мачка малкия човек, докато не го откаже от желанието да живее повече тук, и който в същия момент си затваря очите пред най-големите престъпления в държавата. Срам!".

Цялата история четете в dir.bg.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право