Мъртво вълнение връхлетя плажовете, флагът е червен

Снимка: Архив

Спасиха майка и дете от бурното море

Мъртво вълнение има от четири дни на Бургаския плаж. Флагът е червен и предотвратихме много инциденти, защото хората се лъжат, че времето е горещо и на повърхността не се виждат гребени на вълни. Влизат да се къпят, отдолу обаче дебнат подводни ями.

Това съобщи пред "Труд" старшият спасител Петър Русев от плажа на Бургас.

Във вторник стражите са спасили давещи се майка и дете. В неделя мъж започнал да вика за помощ в района на моста и също бил изваден невредим от спасителите. Две деца - от Омуртаг и Търговище са се изгубили и ги търсили дори с жандармерия по ивицата, но ги открили в района на Северния плаж.

От началото на септември постовете на плажа ще намалеят с четири. От 15-ти септември спасителите ще бъдат редуцирани още и към края на месеца ще останат само обходни двойки по ивицата.

Мъртвото вълнение се появява по принцип в началото на август, но от две-три години то е постоянно явление заради климатичните промени. През юли и август връхлиташе непрекъснато и изправяше "на нокти" туристи и спасители. Попаднал в лапите му, и най-добрият плувец може да се паникьоса. Правилото е за излизане от него е да се плува успоредно на брега, а не фронтално срещу него.

Коментари

Задължително поле