“МH17 - зов за справедливост”

Карикатура: Иван Кутузов - Кути

След документалния филм на големия Оливър Стоун за Украйна, нов холандски филм за гибелта на полет МН17 в 2014 г. сензационно разкрива фалшификации в разследването

Защо Тръмп да не вземе да разкрие някой коварен заговор на Обама и Порошенко

Лавината фалшиви новини за Русия и украинския конфликт са водещата, но все пак само една от проявите на задълбочаващата се шизофрения на американските медии през последните десетилетия, заменящи разследванията и фактите с емоционално адвокатстване на спуснати им отгоре пропагандни тези.

Пълната непоносимост на тази уродлива медийна среда към честната разследваща журналистика и към фактите намери пресен израз в реакциите през юли т.г. на документалния филм на трикратния носител на Оскар Оливър Стоун „Разкриването на Украйна“ (Revealing Ukraine), чиято публична премиера предстои, но вече взе голямата награда на кинофестивала в Таормина.

Според популярния американски политически сайт „Дейли бийст“ „последният образец на пропутинската пропаганда на Оливър Стоун е може би най-безсрамният му ход досега“. Няма как - иначе „Дейли бийст“ и всички американски корпоративни медии ще трябва да признаят, че сами ни лъжат безсрамно вече близо шест години!

Дебютът тези дни на документалния филм „МН17 - зов за справедливост“ с продуцент холандския разследващ журналист Макс фан дер Верф ознаменува петгодишнината от трагедията на малайзийския „Боинг“ над Донбас, в която загинаха всички 298 души на борда. Този филм също има качества да разтърси западните корпоративни медии и техните правителствени кукловоди, макар авторът му да няма славата на Стоун и очевидно и този път няма да се стигне до промяна в официалната западна позиция.

Заради отказа на международния съвместен екип за разследване (JIT) в Ротердам да се срещне с фан дер Верф и мистериозното изчезване на холандски адвокат-специалист по делото, сътрудничил дотогава с авторите на филма, разказът е изграден повече върху информация от правителството на Малайзия - интервюта с двама официални представители, с журналист и с експерт по аудио манипулации. Има и интервюта с обикновени жители на Донбас, направени от рускоезичната режисьорка на филма Яна Ерлашова. А също и интервюта с независим холандски юрист, разследващ журналист и немски медиен експерт.

Филмът без преувеличениe е истинска сензация: документира случаи на фалшифициране и укриване на доказателства от следствието и лъжливи официални изказвания на представители на холандското, украинското, американското и австралийското правителство. Например Украйна установено лъже, че трите u радара в околностите на местопроизшествието не работели в деня на катастрофата. За пръв път е разкрит - от висш служител на Националния съвет за сигурност на Малайзия - опит на ФБР да измъкне черните кутии на сваления „Боинг“ от малайзийските власти. А също се споменава, че в първата седмица след катастрофата САЩ планирали да организират намеса на НАТО в Донбас и настъпление към Крим.

Последното ми напомни лицемерният израз, с който Обама веднага след трагедията каза по CNN, че изключва американска военна намеса в Украйна. Известно ми беше, че Киев таи надежди НАТО да бомбардира Донецк, но взех думите на Барак - за когото бях гласувал два пъти - за чиста монета. Наистина, веднага след това той повтори буквално украинската пропагандна теза, че самолетът бил свален с ракета „земя-въздух“, изстреляна от територия под контрола на „подкрепяни от Русия сепаратисти“. Това беше толкова недоказуемо, нелогично и несправедливо, че Обама ми опротивя завинаги.

Източниците на информация на фан дер Верф са първокласни - премиерът на Малайзия Махатир Мохамад и полковник Мохамад Сакри, отговорник за разследването МН17 от кабинета на премиера и от Националния съвет за сигурност на страната. Използвана е криминологична експертиза на малайската фирма OG IT Forensic Services на запис на телефонен разговор, направен от украинската служба за сигурност (СБУ) и признат за автентичен от холандската прокуратура.

Ясните, интелигентни, компетентни отговори на малайзийските представители, на приличен английски език, странно контрастират с мънкането на холандския висш полицейски началник пред JIT на холандски... Сякаш наистина земната ос на цивилизоваността се е преместила на изток. Интересни са и отговорите на случайни малайзийски граждани от улицата - критични, рационални, в пълен контраст с механичното, втълпено от медиите, обвиняване на Русия на четирима от петимата обикновени холандски интервюирани.

Малайзия е един от петте члена на JIT заедно с Холандия, Австралия, Украйна и Белгия. Малайзийските жертви от катастрофата бяха 44, втори по брой след холандските - 192. Неин е и самолетът. Но въпреки това в първите шест месеца на следствието САЩ, Австралия и Холандия блокират участието u в JIT и включват вместо нея Белгия без никакво основание. Защо? Махатир Мохамад разкрива, че в това време западните страни уговаряли план за изпращане на девет хиляди натовски войници в Източна Украйна под предлог да осигурят местопроизшествието и останките от самолета и пътниците.

Не е чудно, че Куала Лумпур отказа да се присъедини към неотдавнашните обвинения на JIT срещу заподозрените руснаци, първите официални обвинения на тима. Във филма е подробно показано как свидетелски показания, снимки, видеоматериали и телефонни записи са манипулирани по различен начин от СБУ. Прочутият подслушан телефонен разговор, в който офицерът на Донбаската народна република (ДНР) Сергей Дубински казва, че току-що са свалили самолет, е силно манипулиран, добавяно е в него от друг запис. Малайският експерт показва на екрана на компютъра как точно е направено това. Същото независимо от него потвърждава и немски експерт.

Този украински запис всъщност е единственото сериозно „доказателство“ на обвинението срещу Дубински, става ясно на заседание на JIT, показано във филма. Офицерът, който дава за филма интересно интервю по телефона, е същият, който намерил и предал на премиера на ДНР Александър Бородай черните кутии от самолета невредими. Защо да ги намира цели, ако е виновен? Кутиите, които след това ДНР дава на полковника от Малайзия и които ФБР напразно се мъчи да измъкне от него. В това време холандското следствие се бави четири месеца да отиде на местопроизшествието, под измислени предлози, а реално може би в очакване на операцията на НАТО? А украинските власти създават всевъзможни спънки на малайзийската делегация - налага се тя да се договаря тайно с ДНР за достъп и получава пълно съдействие.

Екипът на филма посещава мястото на катастрофата, открива много оставени големи части от самолета с характерни пробойни, от които никой не се е интересувал, предават ги в местната община. Среща се с героинята от тв филма на BBC отпреди три години, свидетелката на изстрелването на ракетата „Бук“, свалила самолета, и демонстрира нагледно непрофесионализма на британските си колеги. Свидетелката ясно посочва откъде точно е изстреляна ракетата и казва, че по това време там били украинците. Това са бедни селца, като затънтени български, нищо никога неполучили от украинската държава, но хората, които виждаме, са интелигентни и сърцати.

Преди пет години, непосредствено след гибелта на МХ17, прогнозирах, че едва ли истината за трагедията ще стане известна преди края на гражданската война в Украйна. Но кой знае? Кой можеше да предположи например, че Порошенко толкова скоро ще бъде изправен пред съда? Филми и публикации като „МХ17 - зов за справедливост“ убеждават и най-предубедените, че никой съд в света няма да приеме „доказателствата“ на JIT за допустими, пък и просто поддържат актуалността на казуса. Тогава?

Не е невъзможно да се разиграе тогава и някоя от игрите на Тръмп срещу Обама, в комбинация с игра на Зеленски срещу Порошенко. Някои казват, че и предстоящото екстрадиране на Асанж в САЩ било с цел Тръмп да използва процеса срещу него, за да унищожи Хилари. Защо Тръмп да не вземе да разкрие някой коварен заговор на Обама и Порошенко за фалшифициране на случая МН17 или за инсценирането му за прехвърляне вината от болната (но наша) глава на здравата? Демократите нямат почивен ден в кампанията си за импийчмънт на Доналд. Липсата на абсолютно всякакви индикации, че Робърт Мълър може все още да им помогне с нещо, не ги спират. С какво Тръмп ще им отговори - и сам той не знае. Всичко е възможно.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи