Наблюдават трима българи за симптоми на коронавирус

Здравният министър Кирил Ананиев

Трима български граждани се наблюдават за симптоми на новия коронавирус - жена, върнала се от Тайланд и мъж и жена, върнали се от Китай. Те са в добро състояние, съобщиха на брифинг в Министерство на здравеопазването.

Вземат се всички необходими мерки за справяне с евентуален случай на зараза, препоръчани от СЗО, съобщи министър Кирил Ананиев.

Създадена е и специална работна група с експерти от различни ведомства. До седмица се очакват тестове за установяване на конкретно на този коронавирус. И сега у нас има генетични тестове, чрез които може да се изследва наличието на вируси от това вид.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, обясни, че става въпрос за жена, завърнала се от Пекин, Китай, за която е установено наличието на метапневмовирус, което обяснява нейното състояние. Другият случай е на жена от Тайланд, но рискът за нея е много по-малък, посочи той. Очакваме резултатите за нея да излязат скоро. Тя е от Добричка област. В Тайланд има регистрирани случаи на коронавурис, но до вчера само шест. Въпреки това с оглед превенция, жената е изолирана, тя от вчера е без температура, посочи Кунчев.

Третият случай е на мъж, завърнал се от Китай, който е под наблюдение във ВМА. За него също се изключва наличието на коронавируса.

"Има и още една жена, завръщаща се от провинция на Китай, която не е засегната от вируса. Тя е пътувала от Китай с полет през Доха, по време на който, само защото й се е скъсала маската, заявява на екипажа, че вече е заразена с коронавирус и иска помощ", обясни Кунчев.

Той помоли всички граждани да проявяват разбиране и спокойствие.

Тодор Кантарджиев каза, че Националният център по заразни и паразитни болести поддържа диагностични възможности за лабораториите си за повечето известни вируси. Коронавирусите причиняват една трета от заболявания на горните дихателни пътища. Има четири начина за доказване на тези вируса, посочи той.

Министърът посочи, че Министерството на здравеопазването поддържа непосредствена връзка с Министерството на външните работи, за да получаваме информация за всички български граждани, които се връщат от България.

Целта, по думите на министъра, е да бъдат информирани всички български граждани за мерките, предприети от здравните власти в случай на съмнение, установено е заболяване или е необходимо лечение на хора, които се съмняваме, че са носители на новия коронанирус. Поддържаме непосредствена връзка със СЗО и ЕК, каза министърът. По думите му се следят мерките, които те препоръчват на държавите за предпазване от това заболяване. Министърът каза, че е създал оперативна работна група, в която са включени всички заинтересовани - МЗ, Националната референтна лаборатория, Националния център по заразни и паразитни болести, главният държавен здравен инспектор, МВнР, ДАНС, БЧК.

Създадена е координация, дадени са инструкции на лечебните заведения как да реагират при съмнение за заболявания от тази нов вирус, посочи министърът. Създадена е координация между лечебните заведения, към които има инфекциозни отделения, както и инфекциозната болница в София как да реагират при условие, че има гражданин със съмнение, че има тази болест. Осигурени са средства за закупуване на още три термокамери за летищата в София, Варна и Бургас. Поръчано е допълнително специално медицинско облекло, ръкавици и специални маски, които ще се ползват от медицинския персонал, който ще извърши съответното наблюдение и лечение, за които се съмняват, че имат такова заболявания, отбелязва Ананиев. По думите му оборудването ще пристигне до една седмица.

Коментари

Задължително поле