Дженифър Анистън показа как захвърля дрехите си

Бурята „Глория“ удари Испания с най-високата вълна в историята на Средиземно море (ВИДЕО)

Варненската апелативна прокуратура взе на спецнадзор делото за боклука от Италия

Турция инсталира термокамери на летищатa за проверка на новия коронавирус

Разкриха телефонна измама от миналия септември

Протест срещу данъчна наредба на жълтите павета

Великотърновският университет реализира амбициозен медиен проект

Хванаха администратор от прокуратурата в Търговище с 2,96 промила алкохол Срещу служителя тече бързо производство, вече е без работа

Тесен кръг близки и приятели изпращат акад. Благовест Сендов

„Опел“ блъсна пенсионер в Бургас

Нова улица и кръгови кръстовища в Бургас

Сърбия обмисля да помогне на България строежа на “Турски поток”

Девет години чества търновският клуб UN BESO

ГДБОП задържа мъж и жена за трафик на хора с цел сексуална експлоатация в Русе

Арестуваха иманяр рецидивист в Силистра

Навсякъде е по-добре, отколкото в Москва

Бурната реакция в социалните мрежи на някоя глупава реплика на известен човек е нещо обичайно в наши дни. Такива са времената: общественото лицемерие и морализаторството, които от ден на ден все повече укрепват позициите си в Русия, хем се присмиват на западната политическа коректност, хем я използват за свои цели, като непрестанно измислят все нови и нови ограничения.

Скандалът с Елина, дъщерята на бизнесмена Муса Бажаев, която в едно интервю заяви, че „навсякъде е по-добре, отколкото в Рашка”, сякаш се вписва в тази схема. Но има и една особеност. Този скандал демонстрира и по-точно имитира някаква борба срещу непатриотичните нагласи на част от елита.

В Русия се смята, че пейоративната дума „Рашка” идва от речника на либералите космополити, на безродните интелигенти и прочее опозиционно настроена публика. Тъкмо тях имаше предвид министърът на културата, един от най-високопоставените руски чиновници, който произнесе на глас тази дума: „Ето в какво не виждам смисъл – да се снимат филми с пари на Министерството на културата, които не просто критикуват, а направо оплюват избраната власт. Говоря за онези, които правят кино на принципа „Рашка говняшка”.” Впрочем, министърът в крайна сметка беше принуден да се извинява, макар че всъщност само цитираше.

Елина Бажаева сега твърди, че също просто е цитирала човека, който й задавал въпросите. Но представителите на елита, така поне смятат патриотите ураджии, би трябвало да реагират гневно дори на много по-безобидни реплики към Родината. Така например те на всяка цена са длъжни да поправят събеседника си, ако той каже „в тази страна” вместо „в нашата страна”. А пък Елина не само не нахокала нахалника, но дори сама възприела неговата мръсна лексика. Че на всичкото отгоре написала в един форум „Рашка” с малка буква. Да не говорим, че в цитираното интервю тя обяснила, че иска да живее в Америка, защото „там има всичко”. Е, това ако не е нож в гърба!

Изглежда, че проблемът с младежта, която не иска да живее в Русия, е много болезнен за властта. На това ми обърна внимание главният редактор на сайта на радиостанцията, за която работя. На този сайт публикувахме допитване, което преди това бяхме пуснали и по радиото. Въпросът, който зададохме, гласеше: „Какви са плановете на повечето ваши познати до 30-годишна възраст – да напуснат Русия или да останат да живеят в родината?” В течение на първия час резултатите бяха почти същите като при допитването в ефир – 80% искат да напуснат, 20% смятат да останат. После обаче последва рязък скок на активността и в рамките само на един час резултатът се обърна наопаки. По същия начин беше фалшифицирано и гласуването в туитър. Ние често задаваме и много по-остри въпроси, но на външните сили рядко им се налага да фалшифицират резултатите.

Добре, ще кажете – „либерална” радиостанция. Съвсем друго нещо са си официалните социолози от ВЦИОМ. В своето септемврийско допитване те зададоха един доста йезуитски въпрос: „Представете си, че умре ваш далечен, богат роднина зад граница, който ви остави къща и някакво скромно наследство. При това положение бихте ли заминали за чужбина, където да се установите за постоянно?” Едва 51% от анкетираните на възраст от 18 до 24 години отговарят с твърдо „не”. И то при положение, че напоследък хората далеч не винаги отговарят честно на въпросите на социолозите и все по-често повтарят онова, което властта очаква да чуе от тях. Да, резултатите от допитването на ВЦИОМ не са присъда, но са ясен сигнал, че „бъдещето на нашата страна” не вижда никакво бъдеще за себе си в тази страна.

Дори когато физически остават на територията на страната, децата на днешните елити – на олигарсите и чиновниците, са дълбоко убедени, че имат право на свой собствен свят, на живот по свои собствени правила. Макар че практически имат всичко, те предявяват претенции за нещо повече. И на първо място претендират за правото публично и демонстративно да нарушават онези житейски нагласи и понятия, които би трябвало да са задължителни за такива наши богати съграждани. „Златната младеж”, която отрано и незабележимо поема вицепрезидентските постове в татковата банка или в уж частната петролна фирма, направо се побърква от мисълта, че – по думите на поета Гребеншчиков – няма какво повече да иска. Не че това е нещо ново, просто публичната демонстрация на това побъркване е опасна за властта, защото разклаща позициите на телевизионните пропагандисти.

Върти се слух, че на чиновниците е наредено да върнат своите деца, които учат в чужбина. Ако е вярно, това е твърде жалък опит да се запази някакъв фасон. И се получава доста нелепо, защото кой ли ще се съгласи да накаже собствените си деца. Когато в чужбина си купуват вили и дворци, а в Русия все по-често се говори за противобомбени скривалища, не е трудно да се досетим, че сред елитите дори и представителите на по-възрастното поколение вече не са уверени в бъдещето на своите деца в Русия. И затова се опитват да ги укротят: дечица, молим ви, ако искаме да запазим всичко онова, което имаме, дръжте се малко по-кротко. Че ни става все по-трудно да обясняваме поведението ви пред началниците и населението.

 

Превод: БТА

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (23)

 1. Еми то си е факт, питайте синовете и дъщерите на путлеристите в България защо живеят в гадния запад, а не във велика расия…

 2. От което разбирам, че на въпросния александър плюшчев не му е лесно да си намери почетна работа и изкарва по некое евро като пише за дойче веле каквот те са поръчали.

  „върти се слух, че ..“ – формулировка достойна за 50 те години на миналия век

 3. Това е платена статия от Джордж Сорос и неговите лакеи. Съветската, искам да кажа руската младеж е истинска наследница на идеите, за които дадоха живота си Олег Кошевой и Зоя Космодемянская. Няма да забравим и поколенията след това на Юрий Гагарин и Валентина Терешкова. Това бяха неповторими подвизи, тези младежи нито за минута не помислиха за живот извън Родината. Затова и държавата им просперира. Натика фашистките окупатори там, където им е мястото. Построи Волго-Донския канал, Байкалоамурската магистрала, полетя в Космоса, накара цялото прогресивно човечество да се гордее с тях. Прекланяме се пред техния подвиг.

 4. Кам да беше така! Я йелате пиленца в София! Или поне у Видин…

 5. Ми пишат германците за русия, оти им е забранено да пишат за германия….

 6. Не, това е невъзможно! Не вярвам да има толкови,
  глупави драскачи. Рашката младеш не е глупава.
  Тя много добре знае разликата между жизн и лаив.
  А вие продължавайте да си драскате…

  1. Рашката младеж не я знам, но олигoфрените кат теб със сигурност живеят евроатлантическа жизн и си мислят че е лайф.

 7. Руските тролчици не са съгласни май…. Жалки нещастни мухльовци,точно като съветската-пардон-руската младеж.Ха-ха…

 8. Не е лошо да четете внимателно това което пише. Става въпрос за така наречената „златна младеж“ – млади хора, които са получили образование в Европа или Америка (струващо 50-100 хиляди долара на година) и които не искат да поемат щафетата от родителите си в семейната империя (бизнес, професия и т.н.), защото прекрасно разбират, че всеки може да свърши като Ходорковски, независимо от това дали честно и почтенно си прави бизнеса или просто има безкрайно много пари. На тези млади хора мозъците не са достатъчно промити от бясната пропаганда, която се води на всички нива – те просто са видели и другата страна. И не случайно пропагандистите са бесни от постановката „рашка говняшка“ – тя повдига завесата и за останалите 90 % от младежта, които не са видели нищо и са жертва на пропагандната машина – бедни, алкохолизирани, твърдо убедени че за всичко е виновна америка и безкрайно горди, че са спечелили война преди почти цял век. Най-страшното ще настане, когато се опитат да спретнат още една, за да има с какво да се гордеят следващите сто години. Защото тая лакардия рано или късно свършва.

 9. Точно така и много правилно написано. Преди няколко години попитах родител, чиете дете живее и работи е САЩ а не е заминал за Русия. Отгоора беше никакъв и поглед с презрение отправен към мен.

 10. Хайде пак ново шест, пак не излизат моите коментари.

 11. Аре бе капути, пуснете постингите, които са конкретно по темата. Определено са без никакви неприлични думи и псувни. Защо така цензурирате? Истината няма да я скриете. Нека руската златна младеж да отида да живее и да се развива на Запад, прав им път, но да не вземат една стотинка от руските пари на родителите си след като Русия им е толкова противна, нека и руските пари да им са противни. Да отидат и да докажат на дело, че действително имат основание за кретенското си говорене.

 12. А бе Велемирка, що не одиш в СССР, пардон – Русия, бе?…

  1. Борка, ти определено си тъпо парче. Ако Русия приемаше така лесно и охотно чужденци наплива щеше да е голям, но тя си пази земята от западните паразити и за това не може да отидеш лесно там и да се устроиш с гражданство.
   А за златната младеж кое не е вярно? Ядат руски пари и серат на Русия. Нека да започнат и те и родителите им от нулата на Запад и тогава имат моралното право да говорят. И не на последно място никаква пропаганда няма да спре хода на еволюцията, а спред него славяните ще станат водещата сила на света през 21 век, а двигател ще бъде Русия.

 13. Веднага се активизираха защитниците на майка расия в България 😀 Що не ходите там да живеете далече от Сорос :D?

 14. Русофилството в България е особен вид социално-сексуална девиация. По-трезвата и разумна част от същия този български народ дава за подобни перверзии характерна оценка: „Битият и е..ният насищане нямат“… Интелектуалците пък му викат „Стокхолмски синдром“… И т. н. Уникални сме – и след 45 години мачкане, мнозина пак са готови да се подложат на миризливия мужик. LEN-IN! STAL-IN! PUT-IN! DEEP IN MOTHER RUSSIA!!!

  1. То и евроатлантическия олигоoфренизъв си е девиация, ама айде… няма да го схванеш.

 15. От форумите е видно, че не само златната младеж на Русия не мож си изкара главата от дирниците на западняците. Еволюцията си има своя посока и тя съвпада с посоката на Русия,ще се убедите сами в това.

 16. Я, па тоя Велимир станал еволиционер! Защо бе
  Велимире, се отказваш от световната революця,
  която ще ни доведе до сеяйното бъдеще?!!!

  1. Теб ще те заведе при санитарката с хапчета за деменция.

  2. Без революции няма да се размине, но възхода на славянството никой не може да спре въпреки големите им напъни.

 17. Вие колеги си нямате на представа колко е трудно да се проникне в Русия даже на частно посещение докато в сащ/канада, ако имаш парета и си учил там е много лесно.

 18. Говорим от личен опит, защото, за да отидем на гости на наши приятели в петербург требва освен приглашение от тях още 10 други документи да попълним и намерим, че и нашите френдове ще се проучват не само ние..И накрая може да не ни пуснат..има подобни случаи:)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.