Навършват се 40 години от първия полет на българин в космоса

Днес се навършват 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. На 10 април 1979 г. в 20:34 часа (московско време) е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“ с международен екипаж - командир на полета Николай Рукавишников и космонавтът - изследовател Георги Иванов.

По повод годишнината генерал лейтенант Георги Иванов ще бъде посрещнат тържествено в родния си град Ловеч. На Алеята на космонавта ще бъде открита паметна плоча за неговия полет.

Пред БНР Георги Иванов каза, че за постигнатото трябва да се отдаде заслуженото на българските учени и специалисти, „които създадоха българската програма, създадоха прибори и системи за 27 космически експеримента, както и за техните последователи, които днес работят в Института за космически изследвания и технологии, въпреки мизерното им заплащане“.

„Приносът на българските учени е голям в космоса. 1981 година българските учени и изследователи създадоха апаратура за два големи космически кораба“, добави Иванов.

В София по повод бележитата годишнина ще се съберат първите космонавти от пет европейски страни, които заедно със самия Георги Иванов ще разкажат за нея тази сутрин в зала „Иван Е.Гешов“ на БАН. Във фоайето на Академията ще бъде открита фотоизложба с кадри от подготовката и полета на българския космонавт. За юбилея ще бъде валидирана и специално отпечатана и пощенска марка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България