Нагорещяващи се пясъци

На ядрената програма на Иран само й избиха зъбите – колко му е да й сложат едни московски протези

Прехвърляне на ядрени технологии за Саудитска Арабия неминуемо ще предизвика надпревара във въоръжаването в региона

С изненадващото обявяване в края на 2018-а на предстоящо американско изтегляне от Сирия с оглед предизвестена победа срещу „Ислямска държава“, съпътствано от началото на годината от ожесточаването на реториката на Белия дом спрямо Иран и срещу съюзниците от НАТО, стана ясно, че задкулисните планове на администрацията на президента Доналд Тръмп за региона на Близкия Изток са навлезли в нов етап. И времето, и обстоятелствата като че ли са започнали да ги притискат.

По-рано тази седмица надзорна комисия в доминираната вече от демократите камара на представителите в американския Конгрес излезе с доклад, на основата на който започва разследване на опитите на официални лица от Белия дом да ускорят плановете за изграждане на десетки атомни централи в Саудитска Арабия, прескачайки Конгреса. Тревогите на конгресмените са основани: на първо място прехвърляне на технологии към държава, която може да ги използва, за да разработи ядрена оръжейна програма, противоречи 100 % на американското законодателство в тази област. И всяка подобна сделка трябва да има предварителното одобрение на Конгреса, преди ядрените материали, които ще се използват, да бъдат поставени под контрола и надзора на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Всички предишни преговори между Вашингтон и Рияд в миналото са се разпадали след отказа на Саудитска Арабия да подпише гаранции, с които да се ангажира, че няма да използва технологиите за въоръжение. Според наблюдатели зад Океана, сега обаче администрацията на Доналд Тръмп може и да не разглежда тези клаузи като задължителни. В допълнение към това докладът на надзорната комисия към Конгреса подчертава, че „силни, частни икономически интереси в САЩ оказват агресивен натиск за прехвърлянето на чувствителни ядрени технологии към Саудитска Арабия“ с цел потенциалните милиарди долари печалба от изграждането на необходимите съоръжения на територията на кралството. Според документа президентът Тръмп е „директно ангажиран с усилията“. На 12 февруари той е имал частна среща в Белия дом с представители на IP3 – основният консорциум, ангажиран с лобирането за ядрена сделка със саудитците, основан от армейския генерал от резерва Джак Кийн (инициатор на срещата), и неколцина други директори на компании от сектора на атомната енергетика в САЩ, за да обсъдят плановете за строеж на АЕЦ-ове в Йордания и Саудитска Арабия.

Тръмп, разбира се, не може да е сам в прокарването на подобна схема. Докладът изрично споменава имената на министъра на енергетиката Рик Пери, вездесъщия зет на Доналд Тръмп - Джаред Кушнер, близкия спонсор на кампанията на американския президент Том Барак и бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин. Последният изпадна в немилост след като се призна за виновен в края на 2017 г., че е излъгал в показанията си пред Федералното бюро за разследване (ФБР) за контактите на кампанията на Тръмп с руски представители. Сега, като съдружник в една от компаниите, директно замесени с лобирането последните две години в полза на ускореното прехвърляне на ядрени технологии към Саудитска Арабия, е и в потенциален конфликт на интереси спрямо предишната си позиция в Белия дом.

В официалното комюнике от Капитолия се казва, че разследването на надзорната комисия в Конгреса оттук нататък ще се съсредоточи върху това дали усилията на администрацията на Доналд Тръмп са били „в интерес на националната сигурност на САЩ или в интерес на тези, които най-много ще спечелят“ от тази политика. И спокойно можем да кажем, че вече са си отговорили на въпроса.

На второ, не по-малко важно място, в първоначалните си заключения в доклада американските законодатели подчертават, че прехвърляне на ядрени технологии към Саудитска Арабия без гаранции за това, че няма да се използват за направа на оръжия, неминуемо ще предизвика надпревара във въоръжаването в региона. Което е и доста близко до акъла. Най-малкото, защото Иран не може да си го позволи. Освен това САЩ така или иначе се отметнаха миналата година от ядрената сделка с Техеран и върнаха своите санкции над режима на аятоласите. Иран в момента хем води прокси-война със Саудитска Арабия в Йемен, хем се намира в изключително удобни отношения с Русия в Сирия. А на иранската ядрена програма само й избиха зъбите – колко му е да й сложат едни московски протези. И в краткосрочен и в дългосрочен план цялото е рецепта за катастрофа. Или просто част от коварен замисъл.

Защото в Близкоизточното уравнение на баланса на силите по дефиниция влиза и Израел – който е единствената ядрена мощ в региона (да не се заблуждаваме). И който играе острия ъгъл в триумвирата Тел Авив-Вашингтон-Рияд за прокарване на интересите на лобитата зад администрацията на Доналд Тръмп в Близкия Изток. И така вече две години. Последните несъмнено виждат в ядрен Рияд, с протекциите на Вашингтон, силен съюзник на Тел Авив срещу Техеран, пък и има милиарди за спечелване, както става ясно от предварителните заключения на Конгреса, които явно свариха някои неподготвени.

Очевидно свързващото звено в цялата схема отново е Джаред Кушнер, старшият съветник на президента, официално натоварен с разрешаването на конфликта между Израел и палестинците. Който едновременно с това на Тръмп, шепне в ухото както на израелския премиер Бенямин Нетаняху, така и на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман – и от днес, събота, е на седемдневна обиколка из региона. Която ще го отведе до Оман, Бахрейн, Катар, Обединените Арабски Емирства и Турция, с планирана спирка през Рияд за разговори с Мохамад бин Салман. Първата среща между двамата от бруталното убийство през октомври на саудитския журналист от „Вашингтон Пост“ Джамал Хашоги, за което бяха обвинени 15 души, свързани с тайните служби и близкото обкръжение на престолонаследника. Оптиката видимо се е променила, за да се рискува поредно разпалване на гнева на медиите зад Океана, толкова скоро след зверството, за което неотдавна Мохамед бин Салман бе посочен от американските тайни служби недвусмислено за поръчител.

Обиколката на Кушнер не придвижда официална спирка в Израел, но за мнозинството от наблюдатели не е и необходимо – позициите на Тел Авив са ясни, а именно Саудитска Арабия е ключът в плановете, които се опитва да прокара Белият дом за ново равновесие на силите в Близкия Изток – което да доведе до приемлив мир между Израел и палестинците, максимално да отслаби стратегическите позиции на Иран в региона и реално да позволи на САЩ изтегляне на военни активи от Ирак и Сирия. Било с ядрени централи в Саудитска Арабия или договори за въоръжение за стотици милиарди за Рияд и съюзниците му срещу Техеран в Йемен, тайно и открито лобиране на крупни компании и каквото още има в арсенала.

Според някои предизвестеното изтегляне на САЩ от Сирия е своеобразен блъф, с който да се принудят европейските съюзници да оттеглят подкрепата си за ядрената сделка с Техеран. Иначе реално Вашингтон не може да рискува стратегическите си интереси и тези на Израел в региона срещу контра-триумвирата Турция-Иран-Русия, който се оформи около Сирия и политиката на Белия дом там последните две години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи