Надежда за кравата Пенка, изследванията й са добри (ОБЗОР)

Досегашните лабораторни резултати на кравата Пенка, която придоби световна слава, след като стана бежанец от Европейския съюз, са благоприятни, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по храните. Окончателните резултати се очакват в понеделник.

Скандалът се разрази след като българската крава се отдели от стадото си и мина в съседна Сърбия, а след две седмици се върна обратно. Проблемът е, че Сърбия не е член на ЕС, а съюзът има сериозни правила за ветеринарен и фитосанитарен контрол.

Пенка се изследва за вируси, чието отхвърляне е важно, за да се предотврати появата на икономически опасни болести като син език, заразен нодуларен дерматит и други.

До края на седмицата ще продължат и срещите на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев с колеги от Сърбия по трансграничното сътрудничество в областта на ветеринарната дейност.

По тази тема разговори имаше и с експерти от Македония.

Междувременно в социалните мрежи Пол Маккартни защити кравата Пенка, която избяга на сръбска територия за две седмици.

"Мисля, че би било много приятно да видим как помилват животното", написа легендарният „Бийтълс”. Той сподели и линк към петицията в защита на Пенка.

Информацията му изглежда обаче леко остаряла, тъй като преди дни стана ясно, че Пенка не е бременна.

Преди дни БАБХ препоръча кравата Пенка да бъде евтаназирана. По европейското и българско законодателство всяко живо животно, влязло в Европейския съюз от трета страна без документи, трябва да се конфискува и унищожи, за да се предотврати евентуална зараза и да се защити индустриалното производство на страната.

Съдбата на българската крава Пенка предизвика възмущение и тревога в Страсбург и Брюксел. Случаят беше отразен от десетки водещи медии по света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България