Надя рисува дъгата за онкоболни

Цветна терапия помага на страдащи от рак, смята художничка

Изкуството навлиза като терапия в болниците

Художничка подреди изложба в онкодиспансера в Бургас. Надя Пеовска вярва, че картините и носят светлина и се надява те да вдъхват вяра на болните хора, да им подадат ръка и да ги поведат към надеждата. Идеята да нарисува тези платна дошла, след като се запознала с няколко жени, минали през онкодиспансера. Те я изненадали и очаровали с това, че не били потънали в отчаяние, а били позитивни, усмихнати и вярващи. Работели по проекта “Нарисувай усмивка” на сдружението “Онкоболни и приятели” в морския град. Всеки ден в продължение на месеци заедно изработвали сувенири - рисували върху шалове и тениски, върху чанти, а Надя била техен духовен водач. Измисляла проектите и помагала и с четка, и с идеи.

Те й разказали как по време на лъче- и химиотерапия са си представяли цветни и красиви картини от живота - изгреви, залези, успокояващата красота на природата и миговете с близките си хора. Така, разбирайки какво ги е спасявало и им е помагало в тези моменти, Надя Пеовска решила да им посвети изложба.

Самата тя рисува от малка. Започнала през 2007- ма, когато нещо я “грабнало за гърлото” и разбрала, че картините, които рисува може да помогнат и да внесат радост и успокоение в нечий живот.

Кореняк бургазлийка, завършила училище “Кирил и Методий”, после икономика, Пеовска се влюбва в изкуството и му се посвещава изцяло. Миналата година завършва педагогика на изобразителното изкуство, увлича се и от моден дизайн.

“Винаги съм обичала да рисувам, но първата си самостоятелна изложба направих през 2009- та година”, разказва художничката. Когато председателката на сдружение “Онкоболни и приятели” Тонка Тодорова я поканила да работи в социалното им предприятие, нито за миг не се колебала. Станала много близка с екипа от онкоболни жени, които работели там.

“Запознах се със силни хора и съм щастлива от това. Те ме вдъхновиха. Тогава реших да създам картини, които да поставят в онкодиспансера, тъй като за съжаление много хора заболяват от тази болест. Говорих с мнозина и знам, че и в чужбина изкуството навлиза в болниците. Има такава практика, да кажем веднъж в седмицата при тях идва инструктор по танци или друго...Това че са в болница не означава, че трябва да са легнали на легло. По друг начин разсъждават хората там, затова реших, че искам да направя такъв проект, със социална насоченост и полза за някого”, обяснява художничката.

Чела материали в интернет, допитвала се до колежките си от “Нарисувай усмивка” и решила да багри платната с цветовете на дъгата. Искала да бъде сигурно, че това, което ще направи, ще е с положителния ефект, който станал нейна цел.

В чужбина, според нея, болниците се обзавеждат в специфични цветове, за които се смята че ще помогнат на съответното заболяване. За онкоболните освен цветовете на дъгата, позитивен е и пурпурният цвят. Също, макар и в по- умерени количества, лилавите нюанси, зелените и пастелните тонове.

“Направих повече абстрактни пейзажи, натюрморти, както и няколко платна с фигури. Сметнах обаче, че присъствие на по- малко фигури ще е по- добре за тази идея, защото донякъде фигурите обременяват. При всеки е различно, разбира се”, доверява Пеовска.

Между другото, тя се учи и от творбите на Руси Стоянов- “бургаският Леонардо”. Скулпторът вече не е сред нас, но пластиките и рисунките му носят живот и вдъхновение. Не случайно за един от символите на града, сътворен от него- “Грамофонът”, бургазлии казват, че свири различна мелодия в сърцето на всеки минувач.

Надя Пеовска планира отново да направи подобен проект. Този път той може би ще бъде насочен към децата. С картините си тя вярва, че дава приятелство, любов и позитивна енергия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица