Над два пъти са се са се увеличили катастрофите по магистралите

Повече от два пъти са се увеличили катастрофите по магистралите за последните 8 години, съобщи Пенка Георгиева - председател на Пациентски организации "Заедно с теб". Сред основните причини е заспиването на волана. Данните са на Главна дирекция "Пътна полиция".

Със 16% са се увеличили ранените при пътнотранспортни произшествия за последните шест години, каза Пенка Георгиева, цитирана от БНР: „Загиналите са 5 392 души. Това е един среден български град“.

Според доцент Кирил Терзийски, член на Българското дружество по сомнология, заспиването зад волана е голям проблем, който у нас се неглижира.

„В едно проучване още от 1998 година се доказва, че 10 до 30 процента от пътните инциденти се дължат на дремливо шофиране, нещо повече - тези от тях, които са фатални, свързани с човешки жертви или наранявания, са дори още по-голям процент поради съвсем разбираемия факт, че човек, когато е заспал, няма възможност за реакция - да се предпази, да натисне спирачка, да отклони МПС-то. Въпреки това в официалните статистики това липсва“.

Коментари

Задължително поле