Над половината от разходите на българина отиват за храна и битови нужди

Графика: НСИ

Българската трапеза - хляб, месо, бира, кисело мляко и домати

Над половината от разходите на българина отиват за храна и битови нужди, това показват данни на НСИ за общия потребителски разход за 2016 година, изготвени по случай Световния ден на правата на потребителя - 15 март.

37,3% отиват за храна, 17,3 % за жилища и битови разходи. 8,3 % са разходите за транспорт, следвани от тези за здравеопазване - 6,7 %. 5,8% отиват за свободно време, култура и образование, 5,4% - за съобщения, 5,2 % - за алкохол и цигари, 5,1% - за други стоки и услуги. Разходите за жилищно обзавеждане и поддържане на дома са 4,5%, за облекло и обувки - 4,4%.

Данните на НСИ показват още потреблението на основни хранителни продукти и напитки за 2016 г. средно на лице от домакинство.

Българинът изяжда 88 кг хляб годишно, 45,6 кг месо и месни произведения. 27,3 литра е консумираният алкохол средно на лице от домакинството за 2016 г. Най-предпочитана е бирата - 20,3 литра, след това виното - 4,4 литра и ракията - 1,9 литра. Други видове алкохол, които са потребявани, са 0,6 литра.

Сред млечните продукти на първо място по консумация е киселото мляко - 27,5 кг, след това е прясното мляко - 17,3 литра, сирене - 11,8 кг, кашкавал - 3,9 кг, други млечни изделия - 2,3 кг и яйца - 140 бр.

70 кг зеленчуци и 49 кг плодове консумира средно за година лице от домакинство. Най-предпочитани сред зеленчуците са доматите - 20,6 кг, след което краставиците – 11 кг., пипер – 7,8 кг., зеле – 6,5 кг. Най-консумирани са южните плодове - 14 кг, дините и пъпешите - 12,5 кг, ябълки - 11, 9 кг, круши - 0,8 кг.

Средно на лице от домакинство потреблението на компоти на година е 8,3 кг., а на конфитюри – 0,7 кг.

Коментари

Задължително поле