На 17 юли 2018 да почерпят

Вижте Илиана Раева по бански (МНОГО СНИМКИ)

Джон Маккейн: Пресконференцията на Тръмп с Путин беше срам

Пловдив посрещна частица от мощите на свети апостол Андрей Първозвани

Москва скастри Заев заради твърденията му за руска намеса в протестите в Македония

Александра Митева, БАБХ: Наличието на чума бе установено на 23 юни и потвърдено от френска лаборатория

Кметът поздрави бургаски спортисти

Нов данък „Градушка” удря цените на масовите застраховки

Тръмп – Путин, четири часа, които могат да променят света (обзор)

МОН въвежда промени в датите на изпитите след 7-ми клас и ваканциите

Предлагат стандарт „планински продукт“ Обсъждат данъчни стимули за определени региони

Вижте НА ЖИВО как Франция посреща шампионите си (ВИДЕО)

С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Над половината от разходите на българина отиват за храна и битови нужди Българската трапеза - хляб, месо, бира, кисело мляко и домати

Графика: НСИ

Над половината от разходите на българина отиват за храна и битови нужди, това показват данни на НСИ за общия потребителски разход за 2016 година, изготвени по случай Световния ден на правата на потребителя – 15 март.

Графика: НСИ
Графика: НСИ

37,3% отиват за храна, 17,3 % за жилища и битови разходи. 8,3 % са разходите за транспорт, следвани от тези за здравеопазване – 6,7 %. 5,8% отиват за свободно време, култура и образование, 5,4% – за съобщения, 5,2 % – за алкохол и цигари, 5,1% – за други стоки и услуги. Разходите за жилищно обзавеждане и поддържане на дома са 4,5%, за облекло и обувки – 4,4%.

Данните на НСИ показват още потреблението на основни хранителни продукти и напитки за 2016 г. средно на лице от домакинство.

Графика: НСИ
Графика: НСИ

Българинът изяжда 88 кг хляб годишно, 45,6 кг месо и месни произведения. 27,3 литра е консумираният алкохол средно на лице от домакинството за 2016 г. Най-предпочитана е бирата – 20,3 литра, след това виното – 4,4 литра и ракията – 1,9 литра. Други видове алкохол, които са потребявани, са 0,6 литра.

Сред млечните продукти на първо място по консумация е киселото мляко – 27,5 кг, след това е прясното мляко – 17,3 литра, сирене – 11,8 кг, кашкавал – 3,9 кг, други млечни изделия – 2,3 кг и яйца – 140 бр.

70 кг зеленчуци и 49 кг плодове консумира средно за година лице от домакинство. Най-предпочитани сред зеленчуците са доматите – 20,6 кг, след което краставиците – 11 кг., пипер – 7,8 кг., зеле – 6,5 кг. Най-консумирани са южните плодове – 14 кг, дините и пъпешите – 12,5 кг, ябълки – 11, 9 кг, круши – 0,8 кг.

Средно на лице от домакинство потреблението на компоти на година е 8,3 кг., а на конфитюри – 0,7 кг.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. С тези ниски пенсии и заплащания на труда,плюс високите цени на храните,горивата,електрическата енергия,парно и вода,вие какво очаквате? Българинът едва оцелява вече.

  2. Дайте нормални заплати и пенсии като за европейските и тогава правете статистики-сега сме за окайване,да се чудиш с пенсия от 200 лв как да плащаш разходи за 300 -400 лв

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.