Над 100 бойци на Дамаск са убити при атаката им срещу подкрепяни от САЩ сили в Сирия

Снимка: Архив

Над 100 сирийски проправителствени бойци са били убити в източната провинция Дейр аз Зур, след като US коалицията и подкрепяни от САЩ опозиционни сили отблъснали голяма и координирана атака в сряда вечерта и рано сутринта в четвъртък, предаде Ройтерс, позовавайки се на американски представител, пожелал анонимност.

Коалицията помогнала с въздушни удари на Сирийския демократични сили (СДС) – съюз от кюрдски и арабски милиции, след като близо 500 сирийски проправителствени бойци, подкрепяни от танкове, артилерия и минохвъргачки, нападнали щаб на СДС. Някои американски съветници, прикрепени към СДС, били там по време на нападението.

Един боец на СДС бил ранен при атаката.

Предполагаме, че сирийски проправителствени сили се опитаха да превземат територия, освободена от ДАЕШ („Ислямска държава“) през септември 2017 г., заявил US източникът. Според него целта им вероятно била отвоюване на петролни полета на изток от река Ефрат в района на Хушам, югоизточно от град Дейр аз Зур.

Базираният в САЩ Сирийски център за наблюдение на човешките права, който разполага с източници на терен, заяви, се при бомбардировките на US коалицията са били убити над 20 бойци, подкрепящи режима в Дамаск.

Американският представител и US коалицията не дадоха подробности за атакуващите сили, но сирийската армия се подкрепя от проирански милиции и руски сили.

Ръководената от САЩ коалиция подала информация за присъствието на сили на СДС в района много преди отблъснатата атака, казал US източникът и допълнил, че коалицията поддържала редовна комуникация с руските си партньори преди, по време и след отблъснатата атака.

Асошиейтед прес отбелязва, че коалицията на САЩ рядко нанася удари в Сирия по сили, подкрепящи президента Башар ал Асад.

Действията на US коалицията не са в съответствие с правните норми, несъмнено това е агресия, коментира Франц Клинцевич – член на Горната камара на руския парламент.

Коментари

Задължително поле