Над 20 души се записаха за майсторски клас при Александрина Милчева в Опера Пловдив

Над 20 души от цялата страна се записаха за майсторския клас за млади оперни певци, който прочутата българска оперна дива Александрина Милчева ще води в Пловдив. Млади таланти от Пловдив, София, Бургас, Шумен и други градове се явиха в понеделник в концертната зала на БНР в града под тепетата на прослушването, след което г-жа Милчева лично избра група от 10 ученици. Те ще бъдат безвъзмездно обучавани от нея до 5 февруари (неделя), когато майсторският клас ще приключи с концерт матине от 11 часа в залата на БНР-Пловдив.

Двама от участниците пък ще получат възможност за изява на сцена в спектакъл от репертоара на Държавна опера-Пловдив, по чиято покана родната прима, пяла на една сцена заедно с Лучано Павароти, Пласидо Доминго и Николай Гяуров, гостува под тепетата. Александрина Милчева направи жест и към кандидатите, които няма да са активни участници в майсторския клас, но получиха шанс да останат като слушатели. Учебните часове са всеки ден от вторник до събота от 11 до 13 часа и от 16 до 18 часа. "Обичам да помагам на младите певци, правя го често. Хората, които са се отдали на изкуството във всяко негово измерение, много често са с ограничени финансови възможности.

Същевременно малцина имат възможност да работят с големи майстори-изпълнители, които са се домогнали до тайните на музицирането и знаят, че не само гласът е важен. Те знаят как да го направят по-красив, изразителен и говорещ. С този майсторски клас искам да потопя младите колеги в тази тайна. Със сигурност има какво да научат, а аз отдавна с нетърпение очаквах срещата с младите колеги. Освен качества, те трябва да имат респект от занаята, с който са се захванали, да бъдат смирени и отдадени, да желаят винаги да се учат и да се усъвършенстват.

Самонадеяните обикновено не търпят развитие и професионалният им път е посредствен и незадоволителен. Младите певци трябва да търсят музиката и да я предават на публиката. Не я ли усещат, по-добре да се откажат навреме. Музиката е много важна. Тя ни е дадена свише. За съжаление много от младите певци започват да правят кариера, без да са достатъчно подготвени технически и вокално. Те приемат роли, които са свръх техните възможности и много често кариерата им приключва преди да е започнала. Аз съм от част от златния век на операта.

Тогава всички ние - изпълнители, диригенти, режисьори, хористи, оркестранти бяхме като жреци в храм. Ние свещенодействахме. Днес прекалено много хора си въобразяват, че са над това, което вършат, че могат да си позволят да оспорват композиторите и създателите на произведенията, които представят", коментира Александрина Милчева пред колегите си от Опера Пловдив, които призова към "придържане към традициите и респект към изкуството".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони