Над 200 таксита блокираха за 3 часа движението в Пловдив

Над 200 таксиметрови шофьори излязоха в сряда следобяд на протест в Пловдив и блокираха с колите си за 3 часа движението по възловите пътни артерии в града под тепетата.

Таксиметровите превозвачи настояват за намаляване на годишния им данък от 750 на 500 лв., но от местния парламент опонират, че е невъзможно да бъде направена подобна промяна за 2017 г., а чак за 2018 г.

Собствениците на жълтите коли обаче държат на своето и се заканиха да продължат да протестират срещу високия размер на годишната им такса. В сряда протестното им шествие тръгна от паркинга пред зала "Чайка" на стадион "Пловдив", обиколи централните булеварди в града, като крайната точка на протеста бе Централна жп гара.

От Асоциацията на таксиметровите превозвачи твърдят, че високият налог ще доведе до фалити на фирми или до масово преминаване в сивия сектор. Засега заплахите на таксиджиите не трогват особено 51-те старейшини от пловдивския парламент, които на първата за декември общинска сесия вместо исканото от тях намаление на годишния налог гласуваха увеличение на цената на издаваните разрешителни за таксиметров превоз на пътници - от 8.33 лв. на 34 лв.

Ресорният зам.-кмет на Пловдив Златин Велев аргументира с 4 пъти по-висока нова цена с факта, че тя ще включва и холограмните стикери, които вече ще се поставят на таксиметровите автомобили след 01.01.2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България