Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи

Най-скъпата оферта в платформата е за къща в село Герман с 8 спални, 10 тоалетни, басейн, фитнес и луксозна трапезария, която побира 16 гости. Снимка Airbnb

Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Над 3000 софиянци отдават апартаментите си на туристи чрез платформата Airbnb. Броят на обектите, отдавани за краткосрочно настаняване, расте с 80% годишно, показват данни на агенция за недвижими имоти. Най-често наемателите са чужденци, които искат да спестят от разходите за хотел или да се потопят в атмосферата на града, отсядайки в чужд дом. През платформата чужденците могат да избират колко голям да е апартамента, каква да е локацията му, дали могат да пушат в него и ще трябва ли да споделят жилището с хазяина си.

С навлизането на нискобюджетните полети на българския пазар, нарастват и нуждите на чужденците от евтини нощувки. Броят на нискобюджетните полети нарасна до над 200 на седмица. В резултат обектите, отдавани чрез платформата в столицата, през последните две години са се увеличили с по 80%. Според статистиката реализираните сделки за отдаване на жилище под наем за по няколко нощувки в София чрез сайта Airbnb през 2017 г. са били 3290, а през 2016 г. са наброявали само 1980. През 2015 г. броят им е бил 1029, а през 2014 г. едва 480. Данните показват сериозен ръст в реализираните сделки и в общия брой на нощувките с всяка изминала година.

Справка на сайта на Airbnb за предлаганите имоти в София показва, че най-евтината нощувка в центъра на града струва 17 лв. на човек на вечер. За тази цена туристът получава отделна стая в апартамент, но без самостоятелна баня, тъй като тя е обща за цялото жилище, в което живее и хазяинът. Много често наемодателите подбират кого да пуснат в дома си, разпитвайки предварително дали е пушач, каква е целта на пътуването му и дали води със себе си домашни любимци.

Най-скъпата оферта е за къща в село Герман с 8 спални, 10 тоалетни, басейн, фитнес и луксозна трапезария, която побира 16 гости. Посетителите там най-често са големи компании от младежи. По-голямата част от предлаганите имоти под наем са в центъра на София, но се намират и добри предложения в кварталите Изгрев, Оборище и Гео Милев.

Коментари

Задължително поле