Над 350 наблюдатели на изборите в Турция изпраща международна мониторингова организация

Международна мониторингова организация заяви, че изпраща 22 дългосрочни и 350 краткосрочни наблюдатели за предсрочните парламентарни и президентски избори в Турция, предаде Асошиейтед прес.

Службата за демократични институции и човешки права към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви днес, че големият брой наблюдатели е отговор на неотдавнашните изменения в изборните процедури.

Новото изборно законодателство ще позволи на правителството да сменя мястото на урни заради съображения за сигурност и ще разреши неподпечатани бюлетини да бъдат броени като валидни, което според опозицията може да доведе до изборни измами.

На 24 юни в Турция ще се състоят предсрочни президентски и парламентарни избори, след които в страната официално ще влязат в сила конституционните поправки, въвеждащи президентска система на управление.

Новата система беше одобрена с малка разлика на референдум миналата година, който според опозицията е бил белязан от нередности и който наблюдателите определиха като "нечестен", отбелязва АП.

Коментари

Задължително поле