Над 40 убити за ден в удари по Газа

Израелски ракети срутиха офисите на АП и “Ал Джазира”

Атакуван бе и домът на лидер на “Хамас”

Демонстрации в САЩ, Канада и Европа в подкрепа на палестинците

Над 40 души бяха убити, а над 50 ранени в израелски въздушни удари по град Газа. Така днешният ден се превърна в най-кръвопролитния от началото на ожесточените израелско-палестински сражения, започнали миналия понеделник, предаде АП.

През нощта срещу неделя израелската армия нанесе въздушен удар и по дома на политическия лидер на “Хамас” Яхия Синуар в ивицата Газа. Това е трети подобен удар пред последните дни по жилища на командири от радикалната палестинска групировка.

А в събота израелски ракети срутиха 12-етажна сграда в Газа, в която се помещават офисите на информационната агенция АП и на телевизия “Ал Джазира”. Преди атаката е било издадено предупреждение за нея и хората били евакуирани от зданието, така че няма жертви и пострадали.

До поредния изблик на насилие в региона се стигна след напрежение заради планирано изселване на палестинци от Източен Ерусалим. То доведе до протести и сблъсъци в свети и за евреи, и за мюсюлмани места. Последваха ракетни обстрели на “Хамас” по израелски позиции, които пък предизвикаха ответен отговор от Тел Авив.

За тези вечер е насрочено извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което да бъде обсъдена ситуацията. На извънредна среща ще се съберат и външните министри на ЕС. Тя бе свикана от върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и ще се проведе във вторник.

Междувременно хиляди излязоха в събота на пропалестински демонстрации в различни градове на САЩ, Канада и в Европа.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток