Над 800 кукери от цялата страна ще гонят злото в Стара Загора

20-ото юбилейно издание на Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора ще събере над 800 кукери, бабугери, арапи, васильовци и др. на 18 март в 10:30 часа на площада пред Съдебната палата. След това те ще дефилират по античната улица.

Сред най-интересните са участниците от село Отец Паисиево, които ще се появят с триметрови маски. Представителите на Оборище ще пристигнат с оригинално черешово топче, а калоферци - с техен оригинален гайдарски оркестър, съобщи основният организатор на фестивала акад. Крум Георгиев.

Най-малките участници са от три детски градини от Стара Загора – „Българче“, „Светлина“ и „Загоре“, както и детско-юношески състав от Хисар. В игрите ще се включат общо 23 групи от областите Благоевград, Перник, София, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора.

Техните изяви ще бъдат оценявани от жури с председател доц. Ангел Янков и членове: акад. Крум Георгиев, доц. Евгения Иванова, Юлия Славова и Кирил Кирчев.

Организатори на Фестивала на маскарадните игри са Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Център за подкрепа за личностно развитие, Общество за фолклор и Народно читалище „Николай Лилиев 2005“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България