Лекарствата срещу COVID-19 (ИНФОГРАФИКА)

Със секс да избием глобата за разходка! Сайтът Pornhub обяви официално, че плаща по $3500 за аматьорско видео

Разширяват Монако за повече луксозни домове

Правителството прие измененията в държавния бюджет за 2020 г. Предвижда се изтегляне на до 10 млрд. лв. държавен дълг

Продажбите на жилища в Сингапур се увеличават

Две жени са пострадали при катастрофа в Благоевград

Третият тест за коронавирус на Ангела Меркел също е отрицателен

Колумбийски бунтовници слагат оръжието

Отсрочват заемите на няколко стъпки Започват с 2-3 месеца, а при необходимост ще има удължаване за мораториума

Меган и Хари приключиха със задълженията си към кралското семейство

Компаниите не променят плановете си

КПП-та и пеши патрули в Бургаското гето

Военен кораб с 1000 болнични легла пристигна в Ню Йорк, за да помага в борбата с коронавируса

Винетките без компенсации от АПИ

Тръмп: Над 2 млн. американци можеха да загинат от COVID-19, ако не бяхме въвели мерки

Наемите на жилища в Стара Загора вървят по 300-500 лв. на месец Софиянци се местят в по-малкия град

Двустайните жилища в Стара Загора се купуват предимно от по-зрели семейни двойки, които вече не живеят с децата си, или с инвестиционна цел – да бъдат давани под наем. Хората с по-малки деца търсят апартаменти с две спални и хол.
Има голямо търсене на и жилища под наем в Стара Загора. Наемите на двустайните апартаменти са между 300 и 500 лева на месец и колко точно ще плаща наемателят зависи най-вече от локацията и от състоянието и обзавеждането. Апартаментите с две спални се предлагат за между 400 и 650 лева. На пазара се предлагат, макар и не много, и по-нестандартни и луксозни жилища, като наемите за тях и продажните цени са по-високи.

Повишението на цените на наемите в Стара Загора се дължи на студентите, които предпочитат жилища в западната част на града, както и от вътрешната миграция в региона – хора, които идват от по-малките населени места, коментира Красимира Димитрова от „Явлена”.
Наблюдава се и началото на процес, който вероятно ще се засили през следващите две години. Софиянци наемат или купуват жилища в Стара Загора, защото предпочитат спокойствието на по-малкия и уреден град, който не ги лишава от удобства, с които са свикнали. Това е възможно най-вече за хора, които работят от дома си.

Пазарът на недвижими имоти в по-малките общини на Старозагорска област обаче е доста слаб и там сделките се реализират на много по-ниски ценови нива. Заради малкия им брой, дори не може да се изведе точна статистика нито за цени за покупки, нито за наеми. Имоти в селата, които се намират северозападно от Стара Загора – Борилово, Старозагорски бани, Пряпорец, Малка Верея и Богомилово, продължават да бъдат атрактивни и през последните две–три години там има бум на строителство на еднофамилни къщи. Дворните места се предлагат за между 17 и 30 евро за квадратен метър. Най-скъпи са на Старозагорските бани, което е курортно селище, и в някои случаи там може да надхвърли нивото от 30 евро.
Единични са сделките за офиси и индустриални обекти и анализ на пазара на тези видове имоти също трудно може да бъде направен от професионалистите в бранша. Офисите се отдават под наем за 6 до 10 лева за квадратен метър. Складовите и производствени помещения се ползват за 2 до 8 лева на квадратен метър, в зависимост от състоянието им и локацията. Динамиката не е голяма, но и в центъра на Стара Загора има немалко търговски площи, които стоят празни или се наемат краткосрочно – само за месец–два.
По последни данни на Териториално статистическо бюро Югоизток, 32 жилищни сгради са въведени в експлоатация в област Стара Загора през четвъртото тримесечие на 2017 г., което е с 11 сгради повече спрямо същия период на предходната година. Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (39%), следван от апартаментите с три стаи (33%), а най-нисък е делът на жилищата с пет, шест и повече стаи – 3,1%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. абе пробвайте да вземете 650 лева наем за две спални в Стара Загора и ми се обадете

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.