Наемният убиец от Атина - с български паспорт (ОБЗОР)

Задържаният е Серафим Райчев на 31 г., издирва се 35-годишният му брат, който може да е още в България.

Задържаният Серафим Райчев е облечен от полицаите с бронежилетка

Българският гражданин от турски произход Серафим Юлианов Райчев на 31 години е извършил убийството на 46-годишния гръцко-австралийски бизнесмен Янис Макрис в Атина. Негов съучастник е бил 35-годишният му брат, който според информацията на гръцката полиция все още е в България и се издирва.

Както съобщи „Труд”, заподозреният наемен убиец бе задържан пред хотел „Креоли” в атинския квартал „Глифада”. Мъжът е направил опит да избяга от полицейския обръч и бил заловен, след като блъснал патрулна кола..

Полицаите го наричат „Немия”

Задържаният до момента не е казал нито дума. Дори и името си. В България са изпратени пръстови отпечатъци за потвърждаване на самоличностт му. Серафим Райчев отказва да говори и да сътрудничи на полицията. Всичко, което е казал, е чрез адвоката му. Вчера в Атина пристигнаха съпругата, майката и бащата на Серафим Райчев.

31-годишният българин е пристигнал в Гърция преди няколко дни с лек автомобил, придружаван от друг българин, който според информация няма връзка с убийството на бизнесмена Макрис. Зарязал е българския автомобил и е наел три поредни рент-а-кар автомобила и е сменил три хотела. Действия и поведение, които е имал и преди убийството на гръцкия бизнесмен, което е улеснило хода на разследването. Завръщането на 31-годишният Серафим в Атина се предполага, че е нает да изпълни друга смъртна присъда.

Етикет от дрехи издал братята

] Вдовицата Виктория благодари на полицията за залавянето на заподозрения
Вдовицата Виктория благодари на полицията за залавянето на заподозрения

Според полицейски източници, двамата братя пристигнали в Гърция 15 дни преди екзекуцията на гръцкия бизнесмен. Записани са от охранителни камери в по-широката зона по време на подготвителните им дейности и преследване на жертвата. "100% се идентифицира" присъствието им на мястото на убийството. По време на екзекуцията извършителите използвали мобилни телефони за еднократна употреба на името на несъществуващи лица. Две седмици следели всяко движение на жертвата. Станали негова сянка. Дотолкова, че в един момент гръцко-австралийският бизнесмен споделил пред близки: „Имам впечатлението, че ме следят”.

Сутринта на 31 октомври 2018 г. и няколко часа преди екзекуцията на Янис Макрис двамата българи посетили известен магазин за спортни стоки на улица „Вулиагменис”, откъдето купили дрехи и бейзболни шапки. Върнали се в хотела, преоблекли се, но оставили в стаята касови бонове от покупката, след което тръгнали за „Панорама” – Вула, където се намира домът на жертвата.

Смята се, че Серафим е стрелял по Макрис, докато брат му го чака в рент-а-кар автомобила. Стрелецът е заснет да се качва в колата от камерите покрай дома на жертвата. След убийството двамата братя напуснали Гърция на 1 ноември по въздух.

Властите разполагат с видеозапис и на покушението. От номерата на автомобила полицията стигнала до рент-а-кар собственика, където за изненада на разследващите, българите били оставили личните си данни и телефони. След това полицията открива хотела и открива доказателствата от етикетите на дрехите. Отиват в магазина за спортни стоки и от камерите установили същите лица, които екзекутирали Янис Макрис.

Серафим живял в Канада до 2016 г.

На 2 април т. г. Серафим се върнал отново в Гърция, но този път с фалшиви документи. Бил е разпознат и следен още от самото начало, когато започнал да наема автомобили и сменя хотели. Полицията предполага, че е готвено ново убийство, което е предотвратено с неговото задържане.

Българският гражданин не е попадал в полезрението на нашите власти с криминални деяния. Той е бил депортиран от Канада през 2016 г., където е имал бизнес, но там го уличили за грабеж и притежаване на незаконно оръжие. Подробности за брат му обаче не се съобщават. По непотвърдена информация през последните 3 години двамата са живели при майка си Виолета в София.

За гръцката полиция обаче по-важното е, че в Канада предполагаемият убиец на Янис Макрис е има контакти с австралийци, от които се предполага, че е направена поръчката за екзекуцията. Както е известно австралийските власти са разследвали дейността на Макрис, която се свързва с трафик на дрога за 13 милиона долара, както и с опит за убийство на престъпен бос в Сидни.

Криминалистите смятат, че убиецът лично познава главния екзекутор, издал “смъртната присъда”. Чрез мобилни телефони и лица, полицията разследва кой е имал контакт с предполагаемия убиец.

 

Вътрешният министър Младен Маринов:

Готови сме да съдействаме

„Това, което знаем от гръцките власти е, че е задържан български гражданин, а за издирване с тяхна заповед е обявен неговият брат, - каза вчера министърът на вътрешните работи Младен Маринов. - Ако гръцката страна поиска съдействие, България ще го окаже по линия на международното сътрудничество, допълни той, без да уточни дали вече нашите ченгета са започнали работа по издирването на брата.

 

Кой е жертвата

„Звездното семейство” на Янис и Виктория Съпругата манекенка е украинка

Жертвата Янис Макрис има и австралийско гражданство и оттам идва прякорът му Австралиеца.

Легалната част от бизнеса му е като акционер в голяма охранителна и почистваща фирма, а на остров Миконос държи казина, нощни клубове и хотели. По мнение на мнозина е бил и престъпен бос, но Янис често казвал на познати, че от 2009 г. насам не се занимава с незаконни дела.

Колкото и да е странно обаче, през 2011 г. близо 80-годишният му баща е глобен 13 милиона евро за притежание на метамфетаминово олио.

На младини Янис живял в Австралия и получил тамошно гражданство под името Джон Макрис. На улица „Оксфорд стрийт” в Сидни той имал голям нощен клуб в съдружие с клана на Джон Ибрахим. Двмата обаче се скарват жестоко и това става причина Янис да се върне и заживее отново в Гърция.

В някои момента съпругата му Виктория Карида, с която имат 2 деца, става дори по-известна от него. Манекенката блондинка е участничка в тв риалити и e бивша плеймейтка. Тя е от украински произход, родителите отдавна живеят в Атина. Тя е била на подиума на модно ревю в Атина, когато й съобщават новината за разстрела на съпруга й.

 

] Полицаи правят оглед около мястото на разстрела на Янис Макрис.
Полицаи правят оглед около мястото на разстрела на Янис Макрис.

След серия престъпления

Българската мафия тревожи гърците

Нашенци пълнят криминалните хроники

Мощта на българската организирана престъпност започва да тревожи Гърция. Трафик на хора, продажба на наркотици, финансови измами, проституция, убийства - броят на тези престъпления нараства и "българският принос" никак не е малък.

Все още не е заглъхнал скандала около убийството на гръцкия лекар от остров Крит, който хладнокръвно бе разстрелян от казанлъшки полицай. Българката убила и замразила трупа на гръцкия си съпруг в хладилна камера, бащата нарязал и сварил собственото си дете, са теми, които не престават да тревожат гръцкото общество.

В област Месиния гръцката полиция издирва 32-годишна българка с извършени поредица кражби от магазини. На остров Родос сред тригодишно издирване арестуваха 26-годишен българин, който според полицията е ръководил банда за обири. Кражбите са извършвани от домовете на граждани, от хотели и магазини.

В град Драма задържаха група от малолетни лица, извършили множество обири в района. Сред тях е и един 16-годишен българин. В ръцете на гръцката полиция попадат всекидневно българи за трафик на нелегални мигранти, кражби и търговия с новородени бебета.

Цялата тази престъпна вълна хвърля негативна сянка върху името на България и българите. Факт е, че в Гърция живеят много българи и е естествено сред тях да има криминално проявени лица. Друг фактор е, че Гърция вече е леснодостъпна за българите страна и това се използва от криминално проявени лица.

Коментари

Задължително поле