Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори

Ето го централният плаж на кея в Бургас днес в 15,30 ч. Плажът е почти празен. Снимка: Веселка Беширова

Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Купуваме почивки за България от съседите

Ваканциите, които си купуваме чрез туроператор, могат да поскъпнат от есента. Причината за това е предстоящото влизане в сила на данъчната наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите чрез касови апарати. За това предупредиха представители на браншовите сдружения Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Сдружение “Туризъм”. Вместо да увеличи приходите от техния сектор в бюджета, нормативният акт ще стане причина за разцвет на сивата икономика и за по-малко постъпления в хазната, категорични са от бизнеса.

Наредбата поражда хаос заради невъзможността да бъде изпълнена и неконкурентното положение, в което поставя родните туроператори и агенти, категоричен бе членът на УС на АБТТА Байко Байков. Той прогнозира, че от 1-ви октомври, когато документът влиза в сила, този хаос ще се превърне в катастрофа за част от опериращите на родния пазар фирми.

Инвестициите, които трябва да направят компаниите заради приложението на наредбата, която изисква лицензиране на софтеурите, с които работят компаниите и предоставяне на всички лични данни за техни партньори, доставчици и клиенти на Националната агенция по приходите (НАП), ще бъде реално платена от крайните потребители, обясни председателят на АБТТА Даниела Стоева.

Според изчисления на компании от сектора, за да приведат дейността си с новите изисквания на Н-18, фирмите трябва да платят от няколко хиляди лева до 50 000 лв. Правилата, които се налагат с нормативния акт ще направят бизнеса неконкурентоспособен и за българите ще бъде по-евтино да си купят почивка в родните курорти от съседна държава или от европейски туроператор, а не от българските доставчици на услуга, обясни Байков.

Направена анкета сред 80 компании от сектора е показала, че част от бизнеса планира да спре дейността си през октомври, обясни Димитрина Горанова от УС на АБТТА. Други от отговарялите на въпросите са решили, че ще преместят целия си бизнес или отделни дейности от него в чужбина. Трети пък ще се върнат 20 години назад и ще работят с тефтери и екселски таблици, за да не им се налага да отговарят на новите изисквания, обясни Горанова.

Именно това е предпоставка за увеличаване на сивия сектор в туризма, категоричен бе Димитър Попов от УС на АБТТА. Той в момента гони 60 на сто в туризма, но не в агентската му част, а що се отнася до хотели и ресторанти, допълни той. Според Байко Байков пък наредбата е имала за цел да изсветли доходите на големи заведения и на хотели, които укриват приходи, но вместо това е застрашила бизнеса на туроператорите. НАП няма нито един случай, в който да е хванала туроператори да манипулират данни и да укриват данъци, допълни Байков.

Наредбата няма аналог в Европейския съюз и поставя българските туроператори и агенти в неравностойно положение спрямо техните конкуренти, категорична бе Даниела Стоева. Според представители на бизнеса, НАП трябва да преразгледа документа относно въздействието му върху туроператорите. Н-18 вероятно ще се отрази положително на част от секторите, за които е предназначена, но за други тя ще има отрицателно въздействие, категорични са от туристическия сектор.

 

Компании бягат в Румъния, Македония и Чехия

Фискът губи, намаляват и работните места

Първите туроператори, които са преместили бизнеса си в чужбина заради новите изисквания на данъчната наредба Н-18 са факт, обясниха от бизнеса. Един от нашите членове затвори офиса си у нас и се регистрира в Гюргево, Румъния. Сега всичките му продажби минават през новата фирма, плаща данъци и осигуровки за работниците си в съседната страна. Това разказа председателят на Сдружение “Туризъм” Венцислав Кръстев.

Аз също съм преместил част от дейността си в други държави, разказа и членът на УС на АБТТА Байко Байков. Трима от моите служители вече работят в чужбина - двама в Македония и един в Чехия, заяви той. И допълни, че става въпрос за висококвалифицирани служители с опит и добри заплати и осигуровки, които обаче вече се плащат в чужбина. Така хотелските резервации ще минават през чужди фирми и съответно данъците за тях ще остават в други държави, а не във фиска, допълни Байков.

Въвеждането на Н-18 ще доведе и до намаляване на работни места и на приходите от данъци от сектора, категорични са туроператорите. Димитър Попов, член на УС на АБТТА, обясни, че от 30 години оперира в Дания и заради Н-18 сега ще премести целия си бизнес там. По-ниските данъци в България се обезсмислят от тази данъчна наредба и от изискването на БНБ картовите плащания да бъдат приравнени с тези в брой, обясни той.

 

С промени в Закона за концесиите

Министерство на туризма пак ще отдава плажовете

Министерство на туризма отново ще отдава плажовете за стопанисване. Това решиха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за концесиите. Така се връщат старите правила, които бяха в сила по реда на Закона за черноморското крайбрежие.

С тях Министерство на туризма не само ще провежда търговете, но и ще контролира изпълнението на договорите. Според вносителите промяната ще ускори отдаването на ивиците на концесия и ще направи процедурата по-прозрачна.

“Плажовете са с един особен предмет на концесия и желаещите да стопанисват плажовете са от малкия и средния бизнес. Необходимо е условията да бъдат максимално ясни и точни. Законът всъщност дава изключителна прозрачност и гаранция как ще се осъществяват процедурите за концесиите”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

 

Планът трябва да е готов до края на август

Масирана реклама и субсидии за бранша

Сумите ще зависят и от ръста на оборота на туроператорите

Спешни оперативни мерки, които да гарантират успешно лято през следващата година за туризма, обсъждат в поредица от срещи бизнеса и държавата. Сред идеите, които се дискутират е да се създаде фонд, чрез който да се финансират туроператорите, които водят туристи у нас. За да не се считат субсидиите за държавна помощ по пример на други евространи, парите могат да се разпределят от името на общините. Все още не е ясен механизмът, по който това ще се случи, а идеята се обсъжда вече няколко години подред. Вместо да се дават пари за всяко заето място в чартърните полети се обмисля да се отпускат средства директно на туроператорите, които са генерирали ръст на оборота си спрямо предходното лято, обясниха присъствали на среща между бизнеса и Министерство на туризма в Златни пясъци.

Сред другите дискутирани идеи е да се увеличат средствата за реклама на сектора. Ако бъдат отпуснати повече пари на ресорното ведомство за тази цел ще се рекламира усилено на потенциалните за страната ни пазари. Предвиждат се и средства, насочени целево за промотиране на туроператорската дейност.

Набелязаните мерки трябва да са избистрени до края на август, тъй като в туризма планирането е поне година напред, категорични са от бизнеса.

Според представители на бизнеса оперативните мерки са важни, но за да има ефект от тях трябва да се решат структурните проблеми на сектора като договаряне на повече самолетни линии, улесняване на визовия режим, изчистване на проблемите с плажовете, подобряване на инфраструктурата и предлагания продукт. Тези и други теми ще бъдат обсъдени на 22 юли.

 

Мерки

Пусната е тестова система на ЕСТИ

Антоанета Марчева,

ТРУД, Търговище

Община Търговище публикува на уебстраницата си тестова среда на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Крайният срок за регистриране на профил в ЕСТИ е 30 септември, припомнят от общинската администрация. От 1 октомври всички хотелиери, включително физическите лица, които отдават стаи, къщи и апартаменти за гости, трябва да подават информация за броя на отседналите туристи, броя нощувки и други, записани в Закона за туризма, поясняват от администрацията.

От Община Търговище уточняват, че е препоръчително първо да се премине през период на запознаване и изпробване на тестовата среда. Тя не се различавала от реалната и осигурявала достъп до целия набор от функционалности, но без риск от нежелани последствия от подаване на грешни данни или неправилна работа със системата. Подадените в тестовата среда данни не се считат за валидни по отношение изпълнението на изискванията на Закона за туризма, уточняват от общината.

 

Няма нито един лицензиран софтуер

От октомври всички туристически агенции ще са незаконни

Нито един туристически софтуер към момента не е регистриран в НАП, обясни Димитрина Горанова, член на УС на АБТТА. Ако това не се случи до 30 септември, всички туорператори и туристически агенции трябва да прекратят работа, да се трудят незаконно или да се върнат 20 години назад и да пишат в тетрадки. Има голяма опасност нито една софтуерна фирма да не подаде заявление за регистрация на софтуер за управление на продажби в туризма, категорични са от сектора.

Те припомниха, че всяка фирма у нас работи с различни софтеури, които или са разработени специално за нуждите є или пък са закупени от чужди доставчици. И в тях са влагани хиляди левове през годините. Нито една от фирмите, които разработват или продават тези продукти обаче не иска да изпълни условията на НАП и да регистрира продукта си. Дори и това да успеят да направят 1 или няколко фирми, туроператорите трябва да инвестират да закупят нови продукти, вместо тези, които вече са платили. И да променят изцяло дейността си. Освен това при дори най-малкия бъг в системата работата им ще спира и офисите ще затварят за поне 2 работни дни, за да се отстрани той.

Туроператорите се притесняват и от теч на лични данни на техните клиенти, партньори и доставчици, ако тази информация бъде предоставена на НАП, както изисква наредбата. Притеснява ни, че някой недобросъвестен чиновник може да продаде всичките ни търговски тайни, а това би означавало край на бизнеса ни, обясни Димитър Попов.

Коментари

Задължително поле